Vlada Kantona Sarajevo

Saopćenje Ministarstva zdravstva KS povodom nemilih događaja u Domu zdravlja Centar

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo izražava žaljenje povodom nemilih događaja koji su se jučer dogodili u organizacionoj jedinici Doma zdravlja Centar, gdje je, kako se navodi u sredstvima javnog informisanja, pacijent verbalno i fizički nasrnuo na osoblje ove zdravstvene ustanove.

Bez obzira pod kojim okolnostima se desio ovaj događaj, Ministarstvo osuđuje svaki vid nasilja nad bilo kojim zaposlenikom javne ustanove u Kantonu Sarajevo. Nezadovoljstvo radom nekog zaposlenika u zdravstvenom sistemu KS moguće je prijaviti direktoru zdravstvene ustanove, komisiji za prigovore pacijenata na nivou svake ustanove, ali i nadležnim institucijama. Razumijemo frustraciju naših osiguranika koji svakodnevno svjedoče zdravstvenom sistemu koji je godinama bio zapušten.

U skladu sa Zakonom o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata, u svim okolnostima pružanja i korištenja zdravstvene zaštite, svaki pacijent ima pravo na zaštitu svog dostojanstva, te fizičkog i psihičkog integriteta, uz poštivanje svoje ličnosti, intimnosti, svjetonazora, moralnih i vjerskih uvjerenja.

Pružamo punu podršku generalnom direktoru JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, njegovim saradnicima i našim zdravstvenim radnicima, čiju smo vrijednost i požrtvovanost mogli vidjeti u pandemiji Covida-19, koja je doprinijela dodatnom usložnjavanju već ranjivog zdravstvenog sistema. Oni nisu krivi za stanje u koje je dovedeno zdravstvo u Kantonu Sarajevo, a nasilje ni u kojem slučaju ne može biti odgovor.

Ministarstvo zdravstva čini sve kako bi otklonilo nedostatke koje nam građani svakodnevno prijavljuju. To je proces koji traje, ali ovim tempom rada Ministarstva, rezultati će biti vidljivi uskoro. Samo u prethodnoj godini osigurali smo HPV vakcine, napravili besplatne preventivne preglede za tri vrste karcinoma, formirali Pravilnik o uslugama koje ne mogu biti lista čekanja, omogućili veći broj trakica za osobe oboljele od dijabetesa.

Svi ovi projekti će imati nastavak i u narednom periodu, a planirani su i brojni drugi za dobrobit i očuvanje zdravlja naših građana. Istrajni smo u namjeri da s našim građanima stvorimo odnos uzajamnog povjerenja i razumijevanja i osluškujemo njihove potrebe.

Na strani smo naših osiguranika koji pokazuju veliki nivo strpljenja, ali i naših vrijednih zdravstvenih radnika i u ovom procesu jednako podržavamo obje strane,  navode iz Ministarstva zdravstva KS.