Riješen problem porodične medicine u Hadžićima: Mladi doktori, njih 105 evidentiranih na Birou za zapošljavanje, dobit će posao

Zbog gorućeg problema u radu porodične medicine u centralnom objektu Doma zdravlja Hadžići te problema u radu ambulanti Binježevo, Pazarić i Tarčin danas su u Hadžićima premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj, direktor JU Dom zdravlja KS Fuad Husić i zastupnik u Skupštini KS sa područja općine Hadžići Eldar Čomor održali sastanak sa predsjedavajućim Općinskog vijeća Hadžići Senadom Kovačevićem, općinskim načelnikom Hamdom Ejubovićem te predstavnicima uprave Doma zdravlja Hadžići. Odmah na početku sastanka istaknute su činjenice da će porodična medicina na području općine Hadžići od 3. januara 2018. godine u procesu rada ostati sa samo šest doktora, te da ljekara neće biti u Binježevu i Pazariću kao i da na području Tarčina ostaje samo jedan ljekar.

"Poslao sam dopis da pod hitno primimo 19 ljekara, kako bi se riješio problem porodične medicine u Hadžićima. To je kratkoročna mjera. Dugoročno gledano, nagovijestio sam Vladi KS da svih 105 ljekara u 2018. godini, koji se nalaze na Birou za zapošljavanje, primimo u radni odnos na određeno vrijeme i da im se dodijeli 'kod', kako bi mogli raditi u punom kapacitetu jer su to obrazovani i stručni mladi kadrovi. Isto tako uputit ću inicijativu da se mladi doktori oslobode obaveze polaganja PATA programa, tj. dodatne edukacije koja ih spriječava u zapošljavanju. U naredne četiri godine oko 70 ljekara odlazi u zasluženu mirovinu", upoznao je prisutne direktor Husić.

Premijer Konaković je kazao kako je rješavanje problema na terenu, bilo da se radi o obrazovanju, zdravstvu ili o nečemu treće, alat je koji prethodni premijeri nisu koristili.

"Ne znam zašto. Danas smo u Hadžićima da konkretno riješimo problem Doma zdravlja i problem timova porodične medicine. U narednoj godini Vlada Kantona Sarajevo će odlukom primiti oko 180 mladih stručnih kadrova, kako bi riješili trenutne probleme te tako u naredne četiri godine obrazovali 67 doktora specijalista koji nedostaju", istakao je premijer Konaković.

Zastupnik Čomor skrenuo pažnju svim učesnicima današnjeg sastanka da se na Birou za zapošljavanje u Hadžićima nalaze i doktori medicine te da se prilikom prijema u radni odnos povede računa o njima, prevashodno jer su do sada imali problem da pojedini doktori nisu željeli raditi u Hadžićima.

"Dosadašnja iskustva nam govore da se u našim zdravstvenim ustanovma najduže zadržavaju upravo doktori sa područja općine Hadžići", kazao je zastupnik Čomor.

Načelnik Ejubović je naveo da su sa aspekta lokalne zajednice infrastrukturno i tehnički zdravstvene ustanove sa područja općine Hadžići dobro opremljene.

"Izgradili smo ambulante u Tarčinu i Binježevu, opremili centralni objekt i kontinuirano nabavljamo novu medicinsku opremu. To ćemo nastaviti i u periodu pred nama, zajedno sa našim privrednicima. Problem kadra je nešto što će riješiti više instance koje su nadležne. Zahvalio bih se premijeru Konakoviću, ministrici Ademaj, ministru Fiši, zastupniku Čomoru i direktoru Husiću što su danas ovdje sa nama i što će riješti ovaj problem", naglasio je načelnik Ejubović.