Vlada Kantona Sarajevo

Razgovor članova Vlade KS i ambasadora Pammera: Razvoj turizma, malih i srednjih preduzeća u fokusu rada Vlade

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj, ministri finansija i privrede Jasmin Halebić i Muharem Šabić primili su danas ambasadora Republike Austrije u Bosni Hercegovini Martina Pammera. Razgovarano je o saradnji Kantona Sarajevo i Austrije, posebno u oblasti privrede, ali i o drugim projektima koji se u Kantonu Sarajevo realiziraju posredstvom austrijske Ambasade.

Po riječima ambasadora Pammera, brojne austrijske kompanije investiraju u Kantonu Sarajevo i BiH, a aktuelni su projekti razvoja turističke ponude. Istakao je ovom prilikom dobru saradnju sa Kantonom Sarajevo, ali i Gradom i općinama u njegovom sastavu.

Članovi Vlade naveli su da privreda Kantona Sarajevo bilježi stalni rast, a što pokazuju rast bruto društvenog proizvoda kao i broj novoosnovanih kompanija.

"Razvoj turizma, kao i malih i srednjih preduzeća u fokusu su rada ove Vlade. Smatram da bi u realizaciji budućih projekata trebalo više koristiti prednosti koji nudi Zakon o javno-privatnom partnerstvu KS. U tome su nam neophodna vaša pomoć i iskustva, kao i austrijskih privrednika. Trebamo i čvršću saradnju između privrednih komora Kantona i austrijskih pokrajina, jer želimo još više investicija ovdje", naveo je u razgovoru sa ambasadorom premijer Zolj.

Najavio je da će se u Sarajevu u junu održati međunarodna konferencija Energa i kazao da je to prilika za uspostavljanje poslovne saradnje između domaćih i inostranih kompanija. Također je predložio ambasadoru saradnju u projektima obnove nekoliko značajnih objekata iz autrougarskog perioda, kao i projektu "zelenih fasada" u Sarajevu.

Ambasador Pammer je kazao da Ambasada stoji na raspolaganju za uspostavljanje svih kontakata i eventualne saradnje između Kantona Sarajevo i austrijskih regija kako u ovoj, tako i drugim oblastima. Najavio je da će Ambasada u junu dobiti novog savjetnika za privredu te je zamolio članove Vlade da ga prime radi dogovora i konkretizacije buduće saradnje.

Ovom prilikom upoznao ih je i sa organizacijom Drugog austrijskog bala, posvećenog prijateljstvu gradova Sarajeva i Beča, koji će se održati u sarajevskoj Vijećnici 12. maja.