Vlada Kantona Sarajevo

Prevencija nelegalne sječe i eksploatacije šuma

U organizaciji Ministarstva privrede Kantona Sarajevo danas je održan sastanak o prevenciji nelegalne sječe i eksploatacije šuma na području Kantona.

Sastanku su, pored ministra privrede Harisa Bašića, prisustvovali i direktor Uprave za šumarstvo Edib Hamzić, direktor JP Sarajevo-šume Amir Joldo, glavni inspektor poljoprivredne, vodne i šumarske inspekcije Salem Alihodžić te delegacija MUP-a KS, predvođena načelnikom Sektora uniformisane policije Džaferom Hrvatom.

S obzirom da smo u ovom periodu godine, pred zimsku sezonu, bilježi se povećanje slučajeva nelegalne eksploatacije šuma.

Na sastanku je istaknuto da te aktivnosti ne vrše osobe koje su u potrebi za socijalnom skrbi i kojima je ogrjev potreban, već organizovane grupe i pojedinci koji koriste različitu mehanizaciju i ostvaruju zaradu, kao i da je uglavnom riječ o povratnicima u ovu vrstu djela.

Vođena je diskusija o pitanju nadležnosti aktera u procesu, zatim o potrebi jačanja funkcije šumara, neophodnosti unapređenja zakonske regulative, pitanju krivične odgovornosti i načina sankcionisanja prekršaja, disciplinskih mjera u okvirima službe, problema zaplijene, deponovanja i postupanja s nepropisno usječenim drvima i mehanizacijom kojom je djelo izvršeno, i dr.

Zaključeno je da će se intenzivirati radni sastanci između aktera s ciljem rješavanja manjkavosti postojeće regulative, da će se jačati međusobna komunikacija i saradnja, te da će u proces biti uključene i pravosudne institucije.