Premijer Zolj i bivši predsjednik Predsjedništva SFRJ Dizdarević: Vratiti historijski značaj i istinu o ZAVNOBIH-u

Učesnik Narodno - oslobodilačkog rata i bivši predsjednik Predsjedništva SFRJ Raif Dizdarević sastao se danas s premijerom Kantona Sarajevo Ademom Zoljem, kojeg je upoznao s aktivnostima za pripremu umjetničko – historijskog programa koji će se održati 25. novembra povodom obilježavanja 75. godišnjice Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH-a).

“Potrebno je učiniti sve da se vrati historijski značaj i istina o ZAVNOBIH- u, jer je to događaj koji se ne može upoređivati ni sa jednim drugim događajem u našoj povijesti, a posebno zbog trenutnog stanja u kojem se nalazi naša domovina Bosna i Hercegovina”, poručio je Dizdarević.

Naveo je kako je planirano da se jubilej obilježava tokom mjeseca novembra na području svih kantona.

“Vrlo je važno da se u školama održe časovi historije o Danu državnosti i ZAVNOBIH- u kako bi naša djeca saznala sve o tim važnim datumima”, kazao je Dizdarević.

Tokom sastanka, najavljeno je da će se Okrugli sto na temu "ZAVNOBIH jučer, danas i sutra" održati 13. novembra, te da će biti postavljena izložba o ZAVNOBIH- u u Historijskom muzeju, dok će BHRT u svom programu imati posebne emisije, intervjue i sjećanja na važne ličnosti iz tog perioda.

Ovom prilikom, Dizdarević je informisao premijera Zolja i sa inicijativom za izgradnju Doma ZAVNOBiH-a u Sanskom Mostu gdje je utemeljena državnost i ustavno zakonodavni karakter BiH.

“Rado ću podržati ovu vašu inicijativu i raduje me što će jedan izuzetno važan datum za našu domovinu biti obilježen, ne samo na području Kantona Sarajevo, nego i u Tuzli, Mostaru, Zenici, Travniku...”, istakao je premijer Zolj te dodao kako je vrlo važno da naša mladost zna o književnicima, pjesnicima i općenito ličnostima koji su dio bosanskohercegovačke historije.

Potcrtao je kako je potrebno njegovati principe ZAVNOBIH-a, jer je to pokazatelj da smo oduvijek bili patrioti koji su se srčano borili za ideju BiH u kojoj će svi njeni građani biti ravnopravni.

Na kraju sastanka je najavljeno da će svečana akademija biti održana 25. novembra u Vijećnici. Koncept završnice je napravio Dino Mustafić, a za muzički dio je zaslužan Ivica Šarić, dok će prijenos uživo raditi BHRT.