Vlada Kantona Sarajevo

Premijer Konaković na Šestom Sarajevo Business Forumu

U svojstvu predstavnika Kantona Sarajevo premijer Elmedin Konaković prisustvovao je danas Šestoj međunarodnoj investicijskoj konferenciji Sarajevo Business Forum (SBF) pod nazivom "One region, one economy“. Nakon intoniranja državne himne Bosne i Hercegovine, uvodne riječi uputio je direktor Bosna Bank International Amer Bukvić pozdravivši prisutne državnike i privrednike.

„Danas imamo 900 učesnika i više od 300 domaćih i stranih novinara, što jasno ukazuje da je interesovanje poraslo za čak 50 posto u odnosu na prethodne godine, a upravo je to pokazatelj važnosti Sarajevo Business Foruma“, rekao je Bukvić te poručio gostima, među kojima su privrednici iz brojnih zemalja svijeta, da ne odu iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine dok ne uspostave nova partnerstva, poznanstva i prijatelje.

Jedan od pokretača ideje o SBF-u Haris Silajdžić poručio je kako će sinergija i dobro vodstvo regiona pomoći razvoju istog.

Direktor Islamske razvojne banke IDB Ahmad Mohamed Ali Al Madani, nakon što je pozdravio prisutne, izrazio je počastvovanost što IDB ima svoju ulogu u SBF-u.

„Prije pet godina sanjali smo kako SBF može imati ulogu slike nove budućnosti države i regije koja je izašla iz konflikta. Bio je to san o stvaranju ekonomskog raja. Mislim da polako ostvarujemo taj san“, istakao je Al Madani.

Učesnicima Sarajevo Business Foruma obratio se i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić,  premijer Srbije Aleksandar Vučić te zamjenik premijera Turske Ali Babacan.

Posebni gosti ove godine su predsjednik Islamske privredne i industrijske komore šeik Saleh Kamel, nekadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, predsjednik i član Upravnog odbora „National International Holding Company“ iz Kuvajta Abdulwahab Alwazzan, predsjednik Bushnak grupe iz Saudijske Arabije Adil Bushnak i predsjednik Azijsko-arapske privredne komore Krishna Kumar.

Organizatori su istakli da će ovogodišnji Sarajevo Business Forum staviti u fokus cijeli region, promovišući viziju regiona kao evropskog centra za proizvodnju zdrave hrane, centra informacionih tehnologija, edukacije za strane studente te razvoja turizma.

Svjetski eksperti, predstavnici nekih od najznačajnijih regionalnih i svjetskih kompanija i investitora iz oblasti poljoprivrede, turizma, edukacije, poduzetništva i informacionih tehnologija pokušat će iznaći zajedničku strategiju za razvoj ovih oblasti u Jugoistočnoj Evropi.

Paralelno sa održavanjem panela bit će upriličeno održavanje bilateralnih poslovnih sastanaka domaćih i kompanija iz regije sa potencijalnim investitorima iz cijelog svijeta.

Kako su naveli organizatori, kao i prethodnih godina, u okviru Sarajevo Business Foruma bit će upriličen „Ladies program“, poseban program za žene. Organizatori SBF-a su BBI banka i Islamska razvojna banka, a trajat će dva dana.