Premijer Konaković i šef Turske vojne misije u BiH, brigadir Çelik najavili mogućnost realizacije zajedničkih projekata

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković primio je danas šefa Turske vojne misije u BiH koja djeluje u sastavu EUFOR-a Tayfuna Çelika s kojim je razgovarao o mogućnostima realizacije zajedničkih projekata značajnih za stanovnike Kantona Sarajevo.

Brigadir Çelik je upoznao premijera Konakovića sa dosadašnjim aktivnostima i projektima koje je ova vojna misija realizirala na području cijele Bosne i Hercegovine, a koji danas mnogo znače svim njenim stanovnicima, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

„Trudimo se da svoje projekte usmjerimo i implementiramo tamo gdje su oni najpotrebniji, tako da smo ih realizirali u svim gradovima vaše države, u mjestima gdje su bili izuzetno važni njihovim mještanima“, obrazložio je brigadir Çelik.

Premijer Konaković je kazao kako razumije i podržava namjere misije da i dalje pomaže bosanskohercegovačkim stanovnicima, baš onako kako to čine dobri prijatelji jedni prema drugima, a što su BiH i Turska do sada pokazali mnogo puta.

„Bit ćemo slobodni da vašoj misiji u budućnosti ponudimo mogućnost partnerstva i saradnje u realizaciji nekih od naših narednih projekata“, kazao je premijer Konaković te uputio riječi iskrene zahvalnosti zbog pomoći koju su do sada pružili velikom broju Bosanaca i Hercegovaca.

Predložio je i mogućnost učešća ove misije u realizaciji projekta izgradnje muzeja u okviru sarajevskog ratnog tunela spasa, koju predlažu i planiraju pripadnici boračkih populacija u KS, predvođeni dobitnicima najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ i „Zlatna policijska značka“.

Na kraju sastanka razmijenjeni su i prigodni pokloni.