Vlada Kantona Sarajevo

Premijer Konaković i ministri Smajkan i Fišo posjetili Kantonalno tužilaštvo: „Očekujemo konkretne rezultate u radu Tužilaštva“

“Sa predstavnicima Kantonalnog tužilaštva razgovarali smo o svim problemima sa kojima se susreću u svom svakodnevnom radu, a prema kojem istovremeno upućujemo visoke zahtjeve i očekujemo konkretne rezultate. Kazali smo im da nam je njihov rad izuzetno važan za implementaciju naših politika. Iskazali smo očekivanja da se povedu procesi protiv onih koji su eventualno Kanton Sarajevo doveli u stanje u kakvom ne treba da bude, a s ciljem dokazivanja njihove odgovornosti i poduzimanja određenih sankcija”, kazao je nakon sastanka premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković koji je u pratnji ministara pravde i uprave te saobraćaja Envera Smajkana i Muje Fiše jutros posjetio Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu.

Istakao je i da dosada izvršna i zakonodavna vlast nisu imale adekvatan odgovor, niti su pružale neophodnu podršku njihovom radu. „Cilj nam je da napravimo bolji ambijent za rad ovih ljudi, jer smo se danas uvjerili da ne rade u adekvatnim uslovima. Dogovorili smo nekoliko brzih mjera koje ćemo mi uraditi već danas i sutra tokom dana“ naglasio je premijer Konaković te dodao da su i ranije vlade i skupštine poseban akcent davale vođenju procesa iz oblasti privrednog kriminala, ali da nažalost dosada nikada niko nije odgovarao niti je sankcionisan za ovu vrstu krivičnog djela.

„Pokazaćemo koliko smo opredijeljeni i koliko nam je stalo do rada ove ustanove kada budemo kreirali rebalans Bužeta KS za ovu godinu, kako bi ekonomski, administrativno i prostorno pomogli rad Kantonalnog tužilaštva, kako bi efekti i rezultati njihovog rada bili onakvi kakvim ih očekuje javnost u Kantonu Sarajevo“, zaključio je premijer Konaković.

Naglasio je da u Kantonu Sarajevu imamo veliki broj povratnika u počinjenju krivičnih djela, iako MUP dobro radi svoj posao, Tužilaštvo pokrene procese, ali ih sudovi vraćaju nakon dan ili dva na ulicu i oni ohrabreni tim ponovo čine ista ili slična djela. „Ovaj problem moramo posmatrati šire, jer nije kriva samo jedna od nabrojanih institucija, već zakonska regulativa i propisi koje se donose na nivou Federacije BiH, a mi ih implementiramo te ih je nephodno što prije izmijeniti“, rekao je premijer Konaković.

Ministar saobraćaja Mujo Fišo je, ovom prilikom, naveo da je Vlada Kantona Sarajevo pokrenula neke vrlo značajne procese te je zatražio pomoć Kantonalnog tužilaštva u njihovom provođenju.

Prema riječima ministra pravde i uprave Envera Smajkana, tokom sastanka su istaknuti  problemi velikog broja neriješenih predmeta, potom kadrovski problem zbog nedostatka 20 tužilaca te problem finansiranja njihovog rada.

Inače, u Kantonalnom tužilaštvu trenutno radi 47 tužilaca, a pored 20 tužilaca po odluci Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, nedostaje im još i 26 daktilografa te sedam savjetnika.

„Dolaskom na mandat glavnog kantonalnog tužioca nagovijestila sam da ću odmah i energično od izvršne vlasti tražiti podršku u radu Tužilaštva, jer bez njihove podrške mi nećemo moći napraviti neke rezultate. Nakon sastanka sam uvidjela da namjera i htjenje postoje kod predstavnika izvršne vlasti i to me iskreno raduje“, kazala je Dalida Burzić, glavna kantonalna tužiteljica te naglasila da su dva prioriteta u daljem radu ove ustanove i to rad na smanjenju broja predmeta te rad na rasvjetljavanju slučajeva privrednog i organizovanog kriminala.