Vlada Kantona Sarajevo

Premijer Konaković i ministar Šabić sa radnicima nekadašnje Turističke zajednice: Najavljena isplata zaostalih plata

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministar privrede Muharem Šabić održali su danas sastanak sa 30 radnika nekadašnje Turističke zajednice, kojima su najavili da će nastojati osigurati plate za protekla tri mjeseca, pod uvjetom da se precizno utvrdi procedura isplate.

“Nakon što sa vašim menadžmentom dogovorite te tehničke procedure, potrebno je da nam dostavite spisak sa tačnim iznosom vaših primanja na mjesečnom nivou, sa vašim imenima i prezimenima”, naglasio je premijer Konaković te dodao kako razumije situaciju u kojoj su se ovi ljudi našli.

Naveo je i da ne može obećati da će novoformirana Turistička zajednica KS preuzeti sve radnike, ali da će one sa iskustvom sigurno primiti.

“Dolaskom na čelo Vlade Kantona Sarajevo zatekli smo niz problema, a jedan od njih je status Turističke zajednice koja je presudom Ustavnog suda prestala da postoji. Svi zakonski akti koji su doneseni ovom presudom proglašeni su nevažećim. Dodatnom presudom naloženo je ministarstvima da je primjene, što znači da se ova zajednica briše iz registra u kojem je do tada bila upisana i samim time više ne postoji”, podsjetio je ovom prilikom premijer Konaković.

Po njegovim riječima, nakon što aktuelni menadžment nekadašnje Turističke zajednice nije postupio u skladu sa propisima ona nastavlja funkcionisati kao Udruženje građana koje ubire parafiskalni namet.

“Zakon o turizmu koji smo donijeli krajem decembra prošle godine je podrazumijevao ulazak u raniju Turističku zajednicu, odnosno preuzimanje njihovih knjiga, arhive, sredstava za rad, utvrđivanje tačnog broj uposlenih i njihovih zvanja, a sve s ciljem izrade nove sistematizacije. Međutim, to nam stari menadžment nije dozvolio”, kazao je premijer Konaković.

Kako je naglasio, sad postoje dvije pravne kočnice od strane ranijeg menadžmenta. Oni su podnijeli apelaciju Ustavnom sudu na novi Zakon o turizmu, kako bi on donio mjeru osiguranja, što se radi u slučajevima kad se donose propisi koji nisu zakoniti, ali je im je to sud odbio. I novoformirana Turistička zajednica KS je mogla biti upisana u sudski registar, ali druga apelacija još nije gotova, te ukoliko se tu utvrde određeni propusti mogu nas vratiti na početak ili poništiti njeno postojanje, ali i status trenutnih vršilaca dužnosti menadžmenta.

Potcrtao je da više neće dozvoliti da postoji jedna organizacija koja netransparentno troši novac, a za to ne odgovara svojim osnivačima, ni Skupštinu ni Vladi Kantona. Takvim praksama je došao kraj.

I ministar Šabić je prisutne upoznao kako sa starim menadžmentom nije bilo moguće sarađivati, te da su za dopis koji je upućen u maju prošle godine dobili odgovor da nije Vlada Kantona Sarajevo nadležna za to nego Federalna turistička zajednica.

“Nisu nam odgovarali ni na jedan službeni dokument, a tek zadnjih mjesec dana novac liježe na račun nove Turističke zajednice KS, jer smo i tu imali opstrukcije. Mi samo želimo da radimo u skladu sa zakonom”, istakao je ministar Šabić.

Dugogodišnja turistička radnica i uposlenica nekadašnje Turističke zajednice Šejla Islamović, koja je govorila u ime radnika, zahvalila se premijeru i ministru na razumijevanju te kazala kako su oni od početka bili za dijalog i mirno rješavanje ovog pitanja.

“Za nas je najvažnije što ćemo dobiti tri zaostale plate, i aprilsku u maju, jer svi mi njima hranimo svoje porodice, a većina nas je i u kreditima”, rekla je Islamović te dodala kako se svi oni nadaju da će se uskoro riješiti i njihov radno - pravni status, jer su svjesni značaja razvoja turizma kojem svojim iskustvom mogu značajno doprinijeti.