Premijer Konaković i ambasador OSCE-a Berton: Kanton Sarajevo treba da postavi standarde koje će slijediti svi

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković primio je danas novoimenovanog šefa Misije OSCE-a u BiH ambasadora Brucea G. Bertona sa kojim je razgovarao o dosadašnjoj zajedničkoj saradnji Misije OSCE -a i Vlade Kantona Sarajevo u borbi protiv korupcije, kao i o obrazovanju.

"Borba protiv korupcije je od izuzetnog značaja, zbog čega je vrlo važno svakodnevno jačati kapacitete institucija, te uspostaviti sistemski pristup u borbi protiv korupcije na svim nivoima vlasti", istakao je ambasador Berton.

Po riječima premijera Konakovića, korupcija predstavlja jednu od glavnih prepreka napretku i održivom razvoju Bosne i Hercegovine, zbog čega je Vlada po svom dolasku formirala Tim za borbu protiv korupcije.

"Oni su svojim maksimalnim angažmanom ostvarili izuzetan napredak, i već imaju 85 slučajeva na kojima rade. Vlada Kantona Sarajevo je dala saglasnost za proširenje broja članova ovog našeg tima, te osigurala veća finansijska sredstva za njihov rad na suzbijanju ove društvene pošasti", naglasio je premijer Konaković.

Ovom prilikom, ambasador Berton je kazao da je obrazovanje već duži period na svim nivoima vlasti ispolitizirano, te da zbog segregacije i diskriminacije najviše ispaštaju djeca. Mišljenja je da se trebaju pronaći modeli koji će doprinijeti pomirenju.

Poručio je kako Kanton Sarajevo treba da postavi standarde koje trebaju da slijede svi u Bosni i Hercegovini.

"Multietičnost je nešto po čemu je naš grad oduvijek bio prepoznatljiv i mi nikada nećemo učiniti ništa da to ugrozimo. Nećemo dozvoliti segregaciju u našim školama", poručio je premijer Konaković te potcrtao kako će se u narednom periodu iznaći najbolja rješenja kojim će korigovati Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju, kako se ne bi ostavio prostor za manipulisanje pitanjem jezika.

Ovom prilikom je pozvao i OSCE da im budu partneri, kako bi došli do najboljih modela s kojim bi svi bili zadovoljni, a prije svega djeca.

"Razlike trebaju da budu naša prednost, iako smatram kako bosanski jezik zaslužuje bolju poziciju u društvu nego što je trenutno ima", naveo je premijer Konaković.

Naglasio je i kako će učenici u Kantonu iz historije učiti isključivo fakte o presuđenim ratnim zločincima u Hagu, kao i o genocidu u Srebrenici.

"Tokom odbrambeno - oslobodilačkog rata u Sarajevu je ubijeno preko 1.600 djece i 11.500 naših sugrađana. Sasvim je jasno da bez kompromisa nema budućnosti, ali se ispod granice ponosa naroda ne može ići. Djeca će obilaziti mezarja u Potočarima i upoznati se sa svim stradanjima koja su se desila te tragične '95.godine, ali će ići i u Banja Luku i Doboj kako bi se upoznali sa prednostima i ljepotama tih gradova", najavio je premijer Konaković.

Učesnici sastanka su se složili kako je vrlo bitno da se ojačaju ekonomske veze sa svim bosanskohercegovačkim gradovima, što je u razgovoru sa gradonačelnikom Banja Luke Igorom Radojičićem već dogovoreno s ciljem održavanja zajedničke IT konferencije.

Ovakvi dogovori doprinose da se mladi ljudi povezuju i sarađuju.