Vlada Kantona Sarajevo

Premijer i ministri sa direktorima „Želje“ i „Sarajeva“: Uspješnim organizovanjem sarajevskog derbija do najljepše ispričane sportske priče

Dobra i uspješna organizacija predstojećeg sarajevskog derbija između „Željezničara“ i „Sarajeva“ bila je povod današnjem sastanku direktora ovih fudbalskih klubova Mirsada Šiljka i Dine Selimovića s premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem i ministrima kulture i sporta te unutrašnjih poslova Samerom Rešidatom i Predragom Kurtešom. Sastanku je prisustvovao član Upravnog odbora FK „Željezničar“ Mirza Ustamujić.

Zajednički nam je cilj da uspješnim organizovanjem sarajevskog derbija ispričamo najljepšu sportsku priču po kojem će Sarajevo biti prepoznatljivo u regionu i šire, poručili su učesnici današnjeg sastanka.

„Želimo da od ove, zaista posebne, utakmice napravimo brend koji će biti razlog da istinski zaljubljenici u fudbal prema vremenu njegovog odigravanja, planiraju svoje posjete našem gradu, kako oni iz drugih gradova BiH, tako i svi ljubitelji najvažnije sporedne stvari iz regiona i šire“, naglasio je ovom prilikom ministar Rešidat. Istakao je svoju spremnost da maksimalno podrži održavanje jednog od najprepoznatljivijih sportskih događaja u BiH.

Bezbjednosni aspekt organizacije bio je u središtu razgovora, jer su danas svi akteri ovog sastanka imali isti cilj da se građani Sarajeva koji odluče doći i prisustvovati ovoj utakmici osjećaju potpuno sigurno, „opremljeni“ samo sa najboljim navijačkim rekvizitima – svojim glasovima i dlanovima, kako bi istinski uživali u viteškom spotskom nadmetanju igrača oba kluba.

Kao dobar domaćin, a kako to sarajevski komšijski odnosi i nalažu, direktor „Sarajeva“ Dino Selimović pozvao je simpatizere oba kluba da u što većem broju prisustvuju derbiju i tako svojim prisustvom upotpune ovaj posebni fudbalski dan.

„Svjesni smo da je i jednima i drugima rezultat važan, i neka zaista na terenu pobijedi bolji“, poručio je Selimović te dodao da im je ustvari najvažnije da tog dana u Sarajevu bude istinski praznik fudbala kojem će potpuno sigurno prisustvovati kompletne porodice.

„Želimo da našoj djeci prenesemo te da u njima ujedno i probudimo najljepše osjećaje prema bordo ili plavom voljenom klubu“, naglasio je Selimović

Ovom prilikom, i jedni i drugi su najavili prisustvo legendi oba kluba.

„Posebno zadovoljstvo moramo istaći našom dosadašnjom saradnjom sa Ministarstvom unutrašnjih poslova KS, jer smo u interesu svih sarajevskih fudbalskih klubova, ali i MUP-a, uspjeli riješiti pitanje naših prethodnih dugovanja primjenom principa reprograma“, kazao je direktor „Željezničara“ Šiljak.

Inače, prema ranije utvrđenom rasporedu, derbi se igra u subotu 16. maja 2015. godine na Olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović Hase“ sa početkom u 17:00 sati.