Vlada Kantona Sarajevo

Predstavništvo Kantona Sarajevo obilježilo Dan Evrope u Briselu

Predstavništvo Kantona Sarajevo u Briselu je u subotu zajedno sa drugim evropskim regijama učestvovalo na centralnoj manifestaciji povodom obilježavanja Dana Evrope, na kojoj je Kanton Sarajevo prezentirao svoj rad, privredne, kulturne i turističke potencijale.

"Na ovaj način pružena je odlična šansa da Sarajevo predstavi svoje kulturno naslijeđe, mogućnosti za investiranje i jačanje privredne saradnje evropskih regija“, istakao je u svom uvodnom obraćanju prisutnima predstavnik Kantona Sarajevo u Briselu Dino Elezović.

Dan Evrope slavi se devetog maja svake godine, jer je tog dana 1950.godine Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio svoj prijedlog formiranja Evropske zajednice za ugljen i čelik. Taj prijedlog, poznatiji kao „Schumanova deklaracija“, smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Evropska unija.

I danas se deveti maj, uz himnu i zastavu, smatra evropskim simbolom. Vijeće Evropske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se taj datum svake godine obilježava kao „Dan Evrope“.