Vlada Kantona Sarajevo

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković i mandatar Vlade Edin Forto predstavili kandidate za ministre: Nova vlada će napraviti iskorak u načinu vođenja politike

Prijedlog odluke o imenovanju Vlade Kantona Sarajevo naći će se na drugoj radnoj sjednici Skupštine KS koja je, prema današnjem zaključku Kolegija, zakazana za 26. decembar 2018. godine.

Tim povodom, danas je upriličena press konferencija na kojoj su se javnosti obratili  predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković i mandatar Vlade Edin Forto.

“Jutros smo dobili i formalni prijedlog Naše stranke za imenovanje mandatara Vlade KS te sam, uz konsultacije sa dopredsjedavajućima Skupštine i potpisao Odluku o imenovanju mandatara Vlade Edina Forte koji je odmah dostavio imena budućih ministara u novoj Vladi KS”, naglasio je predsjedavajući Konaković.

Posebno je potcrtao činjenicu da je ovo u zadnjih nekoliko izbornih procesa najbrže predloženo imenovanje Vlade. Sve prethodne vlade  bile su  birane u narednoj kalendarskoj godini.

“Činjenica da ćemo u Sarajevu imati vladu prije Nove godine govori o funkcionalnosti ove Skupštine i novog saziva  skupštinske većine”, poručio je Konaković.

Mandatar Vlade Edin Forto najavio je da će ova vlada  biti uvjerljivo najbolja vlada Kantona Sarajevo. On je ovom prilikom i zvanično predstavio kandidate za buduće ministarske pozicije.

BH bloku, kojem pripada i Naša stranka, pored premijerske pozicije pripalo je i Ministarstvo zdravstva na čijem će čelu biti  Amela Sofić, istaknuta zdravstvena radnica, predložena od Demokratske fronte. 

"Također, Naša stranka imat će ministricu pravde i uprave Lejlu Brčić, vrsnu pravnicu. Srđana Mandića, čovjeka sa dugogodišnjim iskustvom u upravljanju sistemima i velikim firmama, imat ćemo na mjestu na kojem je to potrebno a to je Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture.

Od strane SDP-a dobili smo kandidate za tri resora. Resorom saobraćaja upravljat će  Adnan Šteta, vrsni menadžer u velikim sistemima  također. Ministarstvo prostornog uređenja, građenja  i zaštite okoliša vodit će Damir Filipović, mladi pravnik za koga smo ocijenili da će nam pomoći u prevladavanju svih problema u ovom resoru. U ovom bloku također imamo Ministarstvo rada, socijalne politike, rasleljenih lica i izbjeglica koje će predvoditi Malik Garibija, a koji je jedan od kreatora sa najvećim doprinosom za izradu programa koji smo potpisali kao skupštinska šestorka ", naveo je mandatar Forto.

Dalje je predstavio kandidate Naroda i pravde.  Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih vodit će Zineta Bogunić, magistrica upravljanja kvalitetom u obrazovanju. Ministar finansija će biti Amel Kovačević, bankar i stručnjak za finansije.

"Na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova bit će Admir Katica, čovjek koji će napraviti značajne iskorake u oblasti sigurnosti. Haris Bašić, magistar upravljanja firmama, vodit će Ministarstvo privrede", dodao je.

Predstavljeni su i ministri kandidirani ispred Saveza za bolju budućnost a to su Mirvad Kurić, stari/novi ministar kulture i sporta, te Ismir Jusko koji će obnašati funkciju ministra za boračka pitanja.

Na pitanje novinara da potcrta prioritete rada nove vlade, naveo je da će ova vlada napraviti iskorak u načinu vođenja politike. Po potpisanim principima, među prioritetima su nulta tolerancija na korupciju, značajan iskorak u poslovanju firmi u vlasništvu Kantona, te reforme u sektorima socijalne politike i obrazovanja gdje je to najneophodnije, istakao je mandatar Forto.

Prvi veliki zadatak nove skupštinke većine i buduće Vlade biće svakako usvajanje Budžeta KS za 2019. godinu.  Nacrt budžeta  biće na dnevnom redu Prve radne sjednice ovog doma koja će se održati 19. ovog mjeseca te bi, uz zakonom predviđenu proceduru i  provođenje javne rasprave, Kanton Sarajevo novi budžet trebao dobiti do kraja januara sljedeće godine.