Predsjedateljica Babić učestvovat će u visoko rangiranoj umjetničkoj i kulturnoj promociji Sarajeva i Bosne i Hercegovine

Predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić ugostila je danas dirigenta i direktora Palm Springs Orkestra Dinu Zonića te najavila kako će zajedno s ovim umjetnikom iz Sarajeva koordinirati projektom koji ima za cilj osigurati kulturnu i bilateralnu saradnju Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država.

“Planiramo da u oktobru organiziramo gostovanje Sarajevske filharmonije u New Yorku, Čikagu, Dejtonu, Los Angelesu i Palm Springsu. U toku ove turneje renomirani orkestarski umjetnici iz Amerike i Palm Springsa pridružit će se filharmoniji i izvesti jedan gala koncert”, pojasnio je direktor Zonić, koji je prije 23. godine otišao živjeti i raditi u Americi, ali nikada nije zaboravio svoj rodni grad.

Po njegovim riječima, bit će omogućen i nacionalni televizijski prijenos u Americi, uz prisustvo brojnih članova američke diplomatije.

“Čast mi je što mogu učestvovati u ovoj visoko rangiranoj kulturnoj promociji Sarajeva i Bosne i Hercegovine, jer na ovaj način se još jednom potvrđuje kako je umjetnost most koji spaja sve nas bez obzira na različitosti”, istakla je predsjedateljica Babić te poručila kako se svi vraćamo klasičnoj muzici koja je temelj za nastanak svih vrsta muzičkih pravaca od narodne do suvremene.

Ove godine predsjedateljica Babić proslavlja svoj životni i radni jubilej zbog čega ju je i direktor Zonić pozvao da mu se pridruži u ovom projektu i svojim umjetničkim izvedbama da doprinos ovom izuzetno značajnom internacionalnom događaju.

Kako je navedeno, umjetnici iz Amerike će zajedno sa Sarajevskom filharmonijom održati novogodišnji koncert u Narodnom pozorištu, a nakon čega je moguće da se ova saradnja nastavi i na regionalnom nivou, odnosno da se svečani koncerti izvedu u Zagrebu i Beogradu.