Predsjedateljica Babić sa beogradskim profesorima Ilićem i Nikolićem: Kulturni djelatnici grade najbolje veze između Sarajeva i Beograda

Predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić ugostila je danas koreografa i reditelja predstave "Operne zgode i nezgode" Aleksandra Ilića i Aleksandra Nikolića, inače profesore Instituta za umetničku igru i umjetnike Narodnog pozorišta u Beogradu.

Predstava će se  premijerno izvesti 16. decembra na velikoj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo. 

Kako je istakao profesor Ilić, ovo je nastavak saradnje sa Sarajevskim narodnim pozorištem, nakon uspješno izvedenih predstava "Don Giovani" i "Alisa u zemlji čuda", ali i angažmana na projektu Balkan Dance Vol. 3 ove godine u Sarajevu.

"Trenutno pripremamo 'Operne zgode i nezgode'. Ekipa je sjajna, maestro Ana Zorana Brajović priprema orkestar i pevače. Sretan sam da ovaj naš tim odlično radi i nadam se da ćemo opravdati uspeh kao i sa predstavom 'Don Giovani'", istakao je Ilić u razgovoru i dodao da već vlada veliko interesovanje publike za ovu predstavu.

"Operne zgode i nezgode" komična je opera u dva čina, čuvenog italijanskog kompozitora Gaetana Donicetija a govori o opernim umjetnicima i "njihovom pravom licu iza scene", ali i o stanju u operama zemalja regiona.

"Delo govori o tome koje je naše pravo lice, ko smo mi kada se spusti divna zavesa na sceni. Elegantna gospoda u blistavim kostimima koja izvodi izvanrednu umetnost, dok se s druge strane često vodi prava borba",  naveo je profesor Nikolić. Kazao je da će publika zasigurno uživati u predstavi.

Naglasio je da je fasciniran velikim talentom i vještinom Operskog ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo, a što su pokazali kroz dosadašnju saradnju.

"Moramo isticati koliki je talent i sposobnost umetnika ovog podneblja. Naša strast, harizma i talenti, mešavine naših kultura koje stvaraju jednu zajedničku kulturu je nešto što itekako možemo prodati na zapadu, samo kada bismo bili svesni kako to možemo da odlično plasiramo", istakao je između ostalog profesor Nikolić.

Predsjedateljica Babić kazala je da je veoma važno na ovaj način graditi konekcije između Sarajeva i Beograda, kao i da to kulturni djelatnici najbolje rade. Istakla je primjer uspješno organiziranog međunarodnog plesnog projekta Balkan Dance koji spaja mlade koreografe, plesače i stvaraoce iz Slovenije, Srbije, Makedonije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.  

"Oni kroz individualne priče istražuju zajedničko iskustvo življenja na prostoru Balkana. Slična saradnja mogla bi se uspostaviti i u okviru Beogradskog ljetnog festivala i drugih projekta ove vrste",  mišljenja je predsjedateljica Babić.