Predsjedateljica Babić primila umjetnike iz Balkan Dance Project-a: Gradimo svijet sa puno umjetnosti

Predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić primila je danas koreografe, plesače i umjetničke stvaraoce Balkan Dance Project-a Vol.3 koji se ove godine po prvi put u bosanskohercegovačkoj koprodukciji održava u Sarajevu. Premijera je zakazana za 14. oktobar u Bosanskom kulturnom centru, a nastupit će plesni umjetnici iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Makedonije i Hrvatske.

„Od srca vama želim dobrodošlicu u najljepši grad na svijetu Sarajevo, ali i svako dobro u životu da istrajete u ovom teškom i u isto vrijeme prelijepom zanatu i pokažate šta je kultura i lijepo ponašanje“, kazala je predsjedateljica Babić i zamolila svoje goste da nikada ne izgube dijete u sebi i svoje razgovore sa unutarnjim ja te da nastave sa širenjem pozitivne umjetničke energije.

Ovogodišnji Balkan Dance Project  bit će izveden u produkciji tri koreografa, i to: Ivane Hadžihasanović iz bosanskohercegovačkog Udruženja za promociju savremenog plesa „Tanzelarije“, Igora Kirova, makedonskog koreografa i aktuelnog umjetničkog direktora Baleta Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita te Aleksandra Saše Ilića iz Profesionalnog udruženja baletskih umetnika, koreografa i pedagoga Srbije i Institut za umetničku igru. Umjetničke izvedbe plesača bit će zasnovane na djelima književnih velikana Ive Andrića, Ivana Cankara i Alekse Šantića.

„Drago nam je da smo Sarajevu, nakon Slovenije i Srbije. Ovdje smo da sarajevskoj publici ponudimo nešto novo, ali i da nove generacije mladih plesača naučimo nečim novim“, kazao je Kirov.

Slovenačka balerina Mojca Majcen naglasila kako je ovaj projekt odlična baza za dalju nadogradnju, za edukaciju novih mladih plesača, ali i za unapređenje modernog savremenog plesa u regionu.

„Želimo dokazati mladima da je ples bitna i važna profesija, kao i činjenicu da trebamo graditi svijet sa puno umjetnosti, a ne samo međunarodnih problema“, istakla je Majcen.

Ovom prilikom, prisutni umjetnici su uputili zajedničku pozivnicu predsjedateljici Babić da prisustvuje njihovoj premijeri, a što je ona svesrdno prihvatila, te najavila svoju posjetu i jednoj od njihovih proba.

Inače, Kanton Sarajevo je finansijski podržao realizaciju ovog umjetničkog projekta putem Ministarstva za kulturu i sport, a svoju konkretniju finansijsku podršku za narednu godinu najavila je i predsjedateljica Babić.