Povodom štrajka ljekara u Kantonu Sarajevo: Ministrica Ademaj pozvala sindikate na nastavak pregovora

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj obratila se danas novinarima povodom štrajka doktora medicine i stomatologije u Kantonu Sarajevo koji traje deseti dan.

Podsjetila je da je Sud jučer donio presudu kojom se zabranjuje taj štrajk iz proceduralnih razloga, odnosno jer Sindikat nije ispoštovao sve propisane procedure u najavi i organizaciji štrajka.

“I pored toga, problem se  mora se rješavati jer ispaštaju pacijenti. Moj poziv ljekarima je da nastave pružati usluge, da ne  vraćaju pacijente, a mi se moramo vratiti pregovorima kako bi okončali priču o povećanju plaća”, kazala je ministrica Ademaj.

Naglasila je da je u više navrata isticala kako podržava kolektivne zahtjeve svih uposlenika u zdravstvu, kako ovog Sindikata, tako i Sindikata radnika u zdravstvu koji je, po njenim riječima,  također poslao obavijest o najavi štrajka za narednu sedmicu.

“Ja ne bih željela da se ovo produžava i zato pozivam predstavnike oba sindikata da nastavimo pregovore. Neposredno pred ovu press konferenciju dobila sam zahtjev Sindikata doktora medicine i stomatologije sa prijedlogom da organizujemo sastanak za nastavak pregovora danas u 14:30 sati”, najavila je ministrica Ademaj.

 Kako je navela, u pregovorima je sporna  bila visina koeficijenata za doktore medicine i stomatologije.

“Kolektivnim ugovorom koji je potpisan u novembru prošle godine obavezali smo se da ćemo povećati koeficijente ljekarima i stomatolozima za 1,2 na postojeće koeficijente. U startu su povećani za 0,5 i ostala je obaveza da se povećaju za dodatnih 0,7 do kraja ove godine. Mislim da ima prostora i mogućnosti da udovoljimo njihovim zahtjevima i u konačnici je  naša obaveza da zakonske odredbe i obaveze koje smo preuzeli iz Kolektivnog ugovora trebamo i moramo ispoštovati”, pojasnila je i iznijela svoj stav ministrica Ademaj.

Po njenim riječima, sredstva potrebna za udovoljenje zahtjevima oba sindikata osigurana su kroz rebalans Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.