Vlada Kantona Sarajevo

Potpisani ugovori s pet ustanova iz oblasti kulture, potrebno riješiti problem njihovog finansiranja

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić potpisao je danas sporazume s predstavnicima ustanova: Historijski muzej BiH, Umjetnička galerija BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Kinoteka BiH i Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH. Radi se o ustanovama koje nemaju riješen status osnivanja, ali se jednim dijelom finansiraju iz Budžeta KS.

“Ova finansijska sredstva će im olakšati rad, a u narednom periodu ćemo krenuti rješavati problem njihovog finansiranja. Postoje naznake da to bude iz Budžeta Kantona Sarajevo, ali ta procedura je obimna i zahtijeva posebne mjere koje ćemo morati napraviti”, najavio je ministar Alikadić.

Nakon potpisivanje, upoznao je predstavnike ustanova kako će uskoro dobiti upravne i nadzorne odbore koji će prekontrolisati njihovo poslovanje u proteklih pet godina.

“Na taj način će Ministarstvo dobiti jasnu sliku o svemu onome što ovim ustanovama predstavlja problem, a sve s ciljem trajnog rješavanja njihovog finansiranja”, zaključio je ministar Alikadić.