Vlada Kantona Sarajevo

Potpisani ugovori o finansiranju četiri privredna subjekata koji djeluju na području KS

U organizaciji i uz podršku Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, ugovore o finansiranju prva četiri privredna subjekata koja djeluju na području Kantona Sarajevo potpisali su danas direktor sektora za pravna lica Bosna Bank International Edin Brkić sa predstavnicima firmi Bloc d.o.o. Sarajevo, MDG International d.o.o., Mostarlić d.o.o. Sarajevo i Zdravstvene ustanove Poliklinika „Atrijum“. Potpisivanju je prisustvovao ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić, koji je ovom prilikom istakao da je današnjim potpisivanjem i zvanično započela realizacija Projekta „40 miliona za privredu KS“.

Riječ je o firmama kojima su odobrena finansijska sredstva po povoljnim uvjetima sa subvencioniranom profitnom maržom i dodijeljena na osnovu Javnog poziva i Ugovora o poslovnoj saradnji između Ministarstva privrede KS i Bosna Bank International d.d. Sarajevo. Na pomenuti Javni poziv zainteresirani subjekti male privrede mogu se prijaviti do kraja tekuće godine.

Ukupna sredstva za realizaciju danas potpisanih ugovora o finansiranju navedenih subjekata male privrede iznosi 2.505.000 KM, dok će Ministarstvo privrede KS osigurati sredstva za subvencioniranje dio profitne marže od tri procentna poena.

"Maksimalan odobreni iznos finansiranja po jednom korisniku je do jedan milion KM, sa rokom otplate u zavisnosti od visine kreditnog zahtjeva od 36 do 84 mjeseci. Prioritet u ostvarenju prava na poticajna kreditna sredstva imaju proizvodne a posebno izvozno orijentisane djelatnosti", pojasnio je ministar Šabić.

Po njegovim riječima, pravo na sredstva po ovoj kreditnoj liniji ostvaruju subjekti male privrede, fizička i pravna lica koja trajno obavljaju zakonom dozvoljene djelatnosti radi ostvarivanja dohotka odnosno dobiti na način kako je propisano Zakonom o poticaju razvoja male privrede i Javnim pozivom.

Ministar Šabić je naveo kako je Vlada Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstvo privrede za narednu 2017. godinu u budžetu planiralo sredstva za ostvarenje ovog strateškog cilja.

Direktor Brkić je rekao kako je ovo izuzetna prilika za privrednike da realizuju svoje razvojne projekte po veoma povoljnim uslovima i zadrže postojeći ili povećaju broj zaposlenih.

“BBI banka u svojim planovima ima za cilj jačanje privrede BiH i realizacija ovakvih projekata jedan je od načina na koji pomažemo malim i srednjim preduzećima”, kazao je direktor Brkić te dodao kako za pomenuti projekt postoji veliki interes privrednika, a do sada je 85 kompanija apliciralo za ova sredstva.

Podsjetio je da je Bosna Bank International d.d. Sarajevo na ovoj liniji finansiranja obezbijedila sredstva u iznosu od 40.890.000 KM.

Jedan od današnjih potpisnika ugovora bio je i direktor Poliklinike "Atrijuma" Mirsad Đugum. Ova ustanova na području Kantona Sarajevo egzistira već 18 godina i po riječima direktora ovo je prvi put da su dobili mogućnost da dodatno ulože u razvoj ove zdravstvene ustanove.

"Zdravstvo, zdravstvene usluge i zdravstveni turizam su najbrže rastući sektori u svijetu, a naša država raspolaže svim adekvatnim kapacitetima koji mogu osigurati njihov jak razvojni proces na zadovoljstvo i osiguranika i zdravstvenih radnika", istakao je direktor Đugum.