Potpisan Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje KS: Nakon 21 dana, danas prekid štrajka zdravstvenih radnika u KS

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika KS Edo Selimić potpisali su danas Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje KS, čime je ispunjen i posljednji uvjet za prekid štrajka zdravstvenih radnika koji je počeo 13. oktobra. Potpisivanju ugovora su prisustvovali ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Samir Turković.

Premijer Konaković je prije potpisivanja Kolektivnog ugovora najavio nastavak intenzivne saradnje sa zdravstvenim radnicima koji će se sada osjećati sigurnijim.

„Od početka sam govorio da razumijem zahtjeve zdravstvenih radnika i da su oni realni, kao i da bismo im dali više para da imamo. Do sada su bili prevareni, dobili su niz obećanja prethodnih vlada koje su nagovještavale poboljšanje, a nikad ono se nikada nije desilo. Vlada smo koja troši ono što ima i mnogo nas je koštalo što su naši prethodnici potpisivali ono što u kasama nije bilo. Zdravstveni radnici sada imaju bolje uslove nego ikada, najbolje u BiH, a Vlada je u Rebalansu izdvojila ozbiljan novac za opremu i blizu smo kraja da primjenimo Akcioni plan koji će dodatno poboljšati usluge u zdravstvu“, istakao je nakon potpisivanja premijer Konaković.

Predsjednik Selimić je kazao da su zdravstveni radnici djelimično zadovoljni i da nastavljaju borbu za svoja prava.

„Do sada su govorili da su naši zahtjevi nerealni, a sada kažu da su bili realni i opravdani. Htjeli smo da se svima popravi položaj, a onda je u priču uveden Sindikat doktora medicne i stomatologije i Sindikat KCUS-a pod krinkom da su sindikati razjedinjeni, a to nije istina. To je stara praksa svih vlasti, pa tako i ove. Ovo što smo potpisali je odlična osnova za dalji sindikalni rad, relaksirali smo status uposlenika u zdravstvu, a da nije bilo političkih igara mogli su ići na 2,75 KM, ali to nije bilo moguće, jer je dio zdravstvenog kolača morao otići na koeficijente doktora“, rekao je predsjednik Selimić te se zahvalio novinarima na praćenju i pacijentima koji su imali razumijevanja tokom štrajka.

Ministrica Ademaj je navela je da je zadovoljna usaglašavanjem Kolektivnog ugovora navodeći kako su sve strane malo popustile. Istakla je da bi bila najsretnija da su odmah mogli potpisati satnicu od 2,75 KM, međutim da za to nije bilo sredstava.

„Nikome ovaj štrajk nije odgovarao, a najviše našim građanima kojima su bile uskraćene određene usluge. Nismo mogli da ulazimo u bilo kakve rizike i potpisujemo obaveze koje nećemo moći ispoštovati. Ukoliko naredne godine bude više sredstava usmjerit ćemo ih u povećanje plaća i poboljšanje uslova rada i zdravstvenih usluga“, kazala je Ademaj.

Nove plaće zdravstvenim radnicima najavljene su već od novembra nakon rebalansa Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i njegovog usvajanja na Skupštini KS.

Nakon potpisivanja ugovora planirano je zasjedanje Glavnog odbora Sindikata zdravstvenih radnika KS koji će donijeti odluku o prekidu generalnog štrajka.

Podsjećamo, dogovor sa premijerom Konakovićem i ministricom Ademaj postignut je prošlog petka, a detalji ugovora usaglašeni su ove početkom sedmice. Međutim, zdravstveni radnici su odbili da prekinu štrajk sve dok i službeno ne potpišu ugovor.

Prvobitni zahtjev zdravstvenih radnika je bila satnica od 2,75 KM, a nakon dva neuspjela sastanka dogovorena je satnica od 2,60 KM, radna sedmica od 37,5 radnih sati i koeficijent minulog rada od 0,5.

Tokom štrajka Sindikata radnika u zdravstvu KS zdravstvene ustanove su primale samo hitne slučajeve, a u štrajku nisu učestvovali Hitna pomoć, Zavod za transfuzijsku medicinu, Neuropsihijatrija i apoteke te Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš".