Vlada Kantona Sarajevo

Posjeta čelnika Kantona KJKP „Park“: Nastaviti trend smanjenja gubitaka

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Senad Hasanspahić i zastupnik u Skupštini KS Mario Vukasović posjetili su danas  KJKP „Park“ gdje su sa direktorom Safetom Baltićem i menadžmentom razgovarali o poslovanju ovog preduzeća i projektima koje realiziraju.

U skladu sa zaključcima Skupštine KS iz 2013. godine, menadžment ovog  preduzeća je poduzeo niz mjera kojima je ostvario značajne uštede i smanjio gubitke u poslovanju. Mjerama racionalizacije i novom sistematizacijom radnih mjesta osiguran je produktivniji rad, a za godinu dana gubici su smanjeni za oko 420.000,00 KM. Trenutni gubici iznose 1.070.000,00 KM, a mendžment najavljuje trend njihovog smanjenja. Prema riječima zastupnika Vukasovića, 'Park' je jedino kantonalno javno komunalo preduzeće koje je ispoštovalo skupštinski zaključak i provelo sistematizaciju radnih mjesta. Također je jedino komunalno preduzeće u kojem je ukinuta funkcija izvršnog direktora, a nedavno i funkcija savjetnika.

„Nadamo se da će se trend smanjenja deficita u ovom preduzeću nastaviti i da će ono vrlo brzo izaći 'na zelenu granu'. Dobrim potezima menadžment 'Parka' pokazuje svoju spremnost da nastavi tim putem“, izjavio je nakon sastanka ministar Hasanspahić. On je istakao da se sa rukovodstvom preduzeća trenutno iznalaze zajednička rješenja za dugoročniji i efikasniji način održavanja sistema  javne rasvjete na području devet općina Kantona Sarajevo, a u skladu sa nedavno potpisanim ugovorom.

Članovi Vlade i Skupštine danas su upoznati i sa dinamikom radova na uređenju zelenih javnih površina, ali i potrebama izdvajanja većih sredstava za rad Rekreaciono-zabavnog centra „Pionirska dolina“ i unapređenje postojećih sadržaja. Prezentiran im je projekt otvaranja edukacionog centra u Pionirskoj dolini za osnovce koji posjete ovo mjesto, a koji je već dostavljen resornom ministarstvu na razmatranje. Također su prezentirani planovi za otvaranje kompostnog centra u Sokolović Koloniji, te planovi za pokretanje pogona za proizvodnju zabavno-rekreativnog mobilijara za dječija igrališta, sa kojima će preduzeće aplicirati na sredstva Federalnog fonda za zaštitu okoliša  i IPA fondove. U toku je i realizacija projekta proizvodnje parkovskih klupa koje će uskoro biti isporučene u Tursku, vrijednog oko milion maraka.

 „Principi racionalnog i tržišnog poslovanja su u skladu sa politikom ove Vlade. Nizom dobrih poteza pokazali ste spremnost na saradnju i unapređenje poslovanja, što pozdravljamo i očekujemo da taj pozitivni kurs zadržite“, naglasio je u razgovoru sa predstavnicima preduzeća premijer Konaković, te ih je uputio da planirane projekte delegiraju prema resornom ministarstvu.