Novosti

20.03.2019

Nezavisni odbor Skupštine Kantona Sarajevo je na jučerašnjoj 13. sjednici razmatrao postupke policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mevludina Halilovića, a nakon što je donošen prijedlog ocjene njegovog rada za 2018. godinu, navodi se u saopštenju Nezavisnog odbora SKS.

Na pomenutoj sjednici Nezavisni odbor je jednoglasno usvojio zaključak da postoje elementi za podnošenje inicijative za pokretanje disciplinskog...

19.03.2019

Dio sredstava za sanaciju i adaptaciju kulturno-historijskih i vjerskih objekata u Kantonu Sarajevo za ovu godinu bit će usmjeren za sanaciju objekta sinagoge u ulici Hamdije Kreševljakovića.

To je najavljeno na današnjem sastanku ministra prostornog uređenja, građenja i...

19.03.2019

„Škola skijanja“ za učenike šestih razreda osnovnih škola Kantona Sarajevo uspješno je realizirana u periodu od 04.02. do 15.03. 2019. godine za školsku 2018./2019. godinu.

Oko 4000 učenika iz 66 osnovnih škola Kantona Sarajevo je sa nastavnicima u okviru trećeg časa tjelesnog i zdravstvenog odgoja i obaveznog nastavnog programa naučilo osnove ovog zimskog sporta. Studenti Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu bili su podrška...

18.03.2019

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić i pomoćnica za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih Lamija Husić održale su danas sastanak sa direktorom DVV International - Ureda za Bosnu i Hercegovinu Emirom Avdagićem.

Sastanak je organizovan kao priprema za realizaciju predstojećih aktivnosti unapređenja...

18.03.2019

U sarajevskom Naselju heroja Sokolje danas je obilježena godišnjica bitaka koje su vođene za odbranu ovog naselja od agresora, a cvijeće na Spomen obilježje na Sokolju položio je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko.

Pored ministra Juske, počast šehidima i poginulim borcima Armije RBiH odale su i brojne delegacije boračkih udruženja.

"Nikada nećemo zaboraviti herojsku borbu naših heroja sa Sokolja....

18.03.2019

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović posjetio je danas Muftijstvo sarajevsko gdje su ga ugostili muftija Enes Ljevaković, te predsjednik i glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo Jusuf Zahiragić i Kenan Musić.

Kanton...

15.03.2019

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović posjetio je danas Vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića. Od ove godine Ministarstvo raspolaže grantom za finansiranje svih vjerskih i kulturno – historijskih objekata te je ovo bila prilika da kardinal informiše ministra o prioritetima za rekonstrukciju crkvenih objekata. Među njima je obnova crkve na Alipašinom Polju u Novom Gradu.

Po riječima...

15.03.2019

Povećani broj oboljelih od morbila u Kantonu Sarajevo bio je povod današnjoj pres konferenciji na kojoj je u svojoj uvodnoj riječi, ministrica zdravstva KS Amela Sofić iznijela podatak da je sa današnjim danom zabilježeno 113 oboljelih od ove zarazne bolesti.

Ministarstvo zdravstva je u stalnom kontaktu sa Zavodom za javno zdravstvo i njihovom epidemiološkom službom odakle se na dnevnoj osnovi dobijaju podaci. Najviše oboljelih je u općinama Novi...

15.03.2019

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo obavještava korisnike socijalne zaštite u KS-u da će danas u poslijepodnevnim satima moći podići svoje naknade sa tekućih računa kod odabranih banaka.

Na ime naknada navedenim korisnicima za mjesec februar 2019. godine resorno ministarstvo  uplatilo je sredstva u iznosu od 912.076,25 KM

...

15.03.2019

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo odredio je 26. mart 2019. godine kao datum održavanja Šeste radne sjednice Skupštine KS.

Na dnevnom redu ove sjednice naći će se kao redovne tačke, uz poslaničkih pitanja i incijative i Informacija o realizaciji mjera za sanaciju i reorganizaciju KJKP „GRAS“ za period 01.01. do 01.02.2019. godine kao i Informacija o radu Uprave KJKP „Vodovod i kanalizacija”.

Dnevni red ove sjednice uz...

15.03.2019

Uprava za šumarstvo Kantona Sarajevo upozorava na povećanu opasnost od izbijanja šumskih požara dolaskom proljeća, kada se očekuje povećan broj izletnika na planinama i izletištima, te kada se izvode radovi na uređenju zemljišta i pali korovski otpad.

Apeluje se na izletnike kao i vlasnike zemljišnih parcela, koje graniče sa šumom, da vode računa o svojim aktivnostima kako ne bi izazvali šumski požar.

“Zakonom su...

14.03.2019

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić ugostio je danas gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca s kojim je razgovarao o nastavku kulturne saradnje. Ovom prilikom, najavljeno je da će u ovom gradu gostovati sarajevska predstava Gazi Husrev – beg.

“Imamo izuzetno dobru saradnju sa ministrom Kurićem, zahvaljujući kojem je prošle godine u Novom Pazaru po prvi put gostovao orkestar Sarajevske filharmonije, koji je označio i početak...

14.03.2019

Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici dala je  saglasnost na Listu supervizora koji je sačinio i vodi Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.

Ovu Listu  čine lica zaposlena u zavodima, agencijama, direkcijama i upravnim organizacijama, pravnim licima s javnim ovlaštenjima na teritoriji kantona, grada ili općine, u javnim ustanovama i javnim preduzećima čiji su osnivači kanton, grad ili općina, te u privrednim društvima u...

14.03.2019

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo obratilo se Federalnom ministarstvu okoliša i turizma sa zahtjevom za hitno postupanje povodom gradnje  hidroelektrane kapaciteta snage 2,5 MW na rijeci Miljacki, na području Republike Srpske.

"Reagovanje Federalnog ministarstva se zahtijeva u skladu sa njegovim nadležnostima utvrđenim Zakonom o zaštiti okoliša FBiH, u slučajevima kada se realizuje projekt u drugom...

14.03.2019

Javna ustanova Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je obavijestila Ministarstvo zdravstva da je na području Kantona Sarajevo povećan broj oboljelih od morbila.

U 10-toj sedmici u periodu od 04-10.03 2019. godine prijavljena su 32 slučaja novooboljelih od morbila, čime ukupan zbir od početka godine dostiže broj 65 prijavljenih slučajeva.

Provjerom vakcinalnog statusa kod oboljelih utvrđeno je da za samo 4 slučaja ne...

14.03.2019

Prioritet djelovanja Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualca (VKBI) je Bosna i Hercegovina, odnosno građansko bosanskohercegovačko društvo. U posljednje dvije godine napravili su određene iskorake u saradnji sa Hrvatskim narodnim vijećem (HNV) BiH, Srpskim građanskim vijećem, Jevrejskom zajednicom, te kulturnim institucijama hrvatskog, srpskog i bošnjačkog naroda, te uspjeli da se okupe oko zajedničkih projekata koji su od globalnog interesa za našu domovinu.

...
14.03.2019

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković obećao je podršku Vijeću mladih KS kako bi bili aktivnije uključeni u kreiranje i realizaciju svih važnih akata i projekata u KS-u koji se tiču ove populacije.

Na današnjem sastanku sa članovima Vijeća, predsjedavajući je razgovarao o njihovim aktivnostima te je najavio da će Kolegiju Skupštine delegirati održavanje...

14.03.2019

Zbog sve većeg broja upita građana, a vezano za moratorij na zapošljavanje u Kantonu Sarajevo, Vlada KS poručuje da je na svojoj osmoj sjednici, koja je održana 28.02.2019.godine donijela Zaključak u kojem je navedeno da se moratorij na nova upošljavanja nikada nije primjenjivao, niti se primjenjuje na javne zdravstvene ustanove kojima je osnivač ili suosnivač drugi nivo vlasti, a koje posluju na području Kantona Sarajevo.

Ovaj zaključak se...

13.03.2019

Aneksom II Sporazuma o saradnji koji je danas potpisao ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović sa direktoricom KJKP “Sarajevogas” Nihadom Glamoč nastavlja se projekt subvencioniranja gasnih priključaka u KS-u.

“...

13.03.2019

Nažalost, još jednom se pokazuje koliko smo kao društvo zaglibili u blato koje karakteriše govor mržnje i omalovažavanja žene koja je odlučila javno govoriti o društvenim pojavama.

Najava kandidature Martine Mlinarević za ambasadoricu je bila dovoljna da se oponenti njene javne riječi postroje kao vojska s ciljem diskreditacije njene ličnosti na najprimitivniji mogući način.

Tražimo od institucija da u skladu sa zakonima...