Novosti

21.09.2018

Vlade Kantona Sarajevo je na današnjem nastavku 143. sjednice donijela Zaključak kojim je predložila  izmjenu osnovice za obračun plaće za period septembar-decembar 2018. godinu u iznosu od 310 KM za sve korisnike koji primaju plaću iz Budžeta Kantona Sarajevo.

Zadužila je Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo da pripremi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o izvršenju Budžeta Kantona Sarajevo za 2018. godinu i uputi ga Vladi Kantona Sarajevo na...

21.09.2018

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović posjetio je jučer Osnovnu školu ,,Hilmi ef. Šarić“ u Tarčinu.

Ovom prilikom, direktor Nermin Subašić ga je informisao o aktivnostima koje ova škola realizuje.

Bilo je riječi o opremljenosti ove ustanove tehničkom opremom koja je neophodna za realizaciju e-dnevnika, kao i o problemima vezanim za prijevoz učenika, te...

21.09.2018

U Domu mladih KSC Skenderija u subotu i nedjelju, 22. i 23. septembra, biće održan 16. memorijalni međunarodni bokserski turnir "Mustafa Hajrulahović - Talijan", najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Domu Oružanih snaga u Sarajevu.

Turnir je međunarodnog karaktera, a kako je najavljeno planirano je da učestvuje 68 boksera iz 10 zemalja svijeta.

„Turnir predstavlja čuvanje sjećanja na lik i djelo Mustafe Hajrulahovića Talijana, heroja odbrane...

21.09.2018

Već tradicionalno u Kantonu Sarajevo održava se Međunarodna poslovna konferencija, na kojoj se razgovara o aktuelnim dešavanjima u regionu i svijetu, kao i poslovnim izazovima današnjice.Ovaj događaj je prilika za poslovne ljude da unaprijede postojeću saradnju i uspostave nove poslovne veze, te da uzmu učešće u panel diskusijama i bilateralnim susretima (B2B i B2G).

Ovogodišnja „Međunarodna poslovna konferencija Kanton Sarajevo 2018“, održat će...

20.09.2018

Nakon sjednice Vlade Kantona Sarajevo održane na području Hadžića, u organizaciji premijera KS Adema Zolja i načelnika ove općine Hamde Ejubovića, upriličena je prezentacija projekata koje zajedničkim sredstvima finansiraju Vlada i ova lokalna zajednica.

Premijer Zolj se, ovom prilikom, najprije zahvalio načelniku Ejuboviću na dobrodošlici i gostoprimstvu članovima Vlade KS.

...
20.09.2018

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj 143. sjednici, održanoj na području Općine Hadžići, dala saglasnost za popunjavanje radnih mjesta u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Vladimir Nazor“ te primila k znanju informaciju Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS koje je dalo odgovor roditeljima, čija djeca pohađaju program EDUS-a.

Ovim povodom, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović je istakao da...

19.09.2018

Dvadeset studenta i srednjoškolaca iz Srebrenice, Žepe, Tuzle, Milića, Rogatice, Vlasenica od premijera Kantona Sarajevo Adema Zolja dobilo je laptope koji će im, kako sami kažu, biti posebno korisni za pisanje seminarskih radova i za čitav budući nastavni proces.

“Ovo su naša najbolja djeca, izuzetni đaci i studenti. Dolaze iz različitih opština i porodica koji su u stanju socijalnih potreba. Nije jednostavno biti najbolji u...

19.09.2018

Sporazum o sufinansiranju izgradnje sale za tjelesni odgoj u Srednjoškolskom centru “Nedžad Ibrišimović” u Ilijašu, kao i obavljanju stručnog nadzora nad izgradnjom, potpisao je danas ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović sa općinskim načelnikom Akifom Fazlićem i direktorom Zavoda za izgradnju KS Mirzom Hulusićem.

Kako je precizirano, za izgradnju školske sale...

19.09.2018

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić sa saradnicima prisustvovao je prvom sastanku u okviru početka realizacije Projekta URBforDAN - Upravljanje i korištenje urbanih šuma kao prirodnog naslijeđa Dunavskih gradova, koji je održan u periodu od 12. do 14. septembra ove godine u Ljubljani (Republika Slovenija).

Projekt sufinansira Evropska unija iz ERDF, IPA, ENI fondova u okviru...

19.09.2018

U Srednjoj elektrotehničkoj školi u Sarajevu održana je prezentacija pod nazivom „Planinarenje za učenike VII razreda osnovnih škola u Kantonu Sarajevo“. Ovim povodom ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović još jednom je najavio uvođenje planinarenja u nastavni plan i program za učenike sedmog razreda osnovnih škola.

Prisutni su upoznati o načinu realizacije škole planinarstva, kao i o tome koji su...

18.09.2018

Današnji nastavak 44. radne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo prekinut je zbog nedostatka kvoruma.

U sali je bilo samo 17 zastupnika što nije bilo dovoljno za održavanje sjednice.

Na dnevnom redu prekinute sjednice bili su Nacrt strategije razvoja obrazovanja i nauke KS za period 2018-2022. godina, Nacrt strategije za uključivanje djece s poteškoćama u razvoju u obrazovanju sa sedmogodišnjim planom implementacije u...

18.09.2018

Polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju Lav i na mezar heroine Fadile Odžaković Žute danas je obilježena 26. godišnjica bitke za odbranu Orlića na Žuči, te ranjavanja i pogibije heroine Fadile Odžaković Žute.

Cvijeće su položili pomoćnik ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo Osman Smajlović, te brojni predstavnici boračkih udruženja i saborci, te je istaknuto da herojska borba...

18.09.2018

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS Edo Selimić potpisali su Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo.

Ovo potpisivanje je uslijedilo nakon što je Vlada KS na jutrošnjoj vanrednoj sjednici donijela Odluku o davanju saglasnosti na Izmjene i dopunu Kolektivnog ugovora o pravima i...

18.09.2018

Vlada Kantona Sarajevo je na jutros održanoj 138. vanrednoj sjednici usvojila odluke o uvećanju koeficijenata doktorima medicine i stomatologije, kao i svim uposlenim u oblasti zdravstva te time ispunila zahtjeve Sindikata doktora medicine i stomatologije i Sindikata radnika u zdravstvu KS. Ovim su stvoreni svi uslovi za okončanje štrajka zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo.

Usvojena je Odluka o uvećanju koeficijenata složenosti poslova za sve...

17.09.2018

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj danas je s ministricom zdravstva Zilhom Ademaj, ministrima za obrazovanje, nauku i mlade, pravde i uprave, te finasija Elvirom Kazazovićem, Marijom Nenadićem i Jasminom Halebićem održao konferenciju za novinare na kojoj su poručili kako su još prije tri mjeseca najavili štrajkove u septembru.

“Kada su objavljenje izborne liste...

17.09.2018

Ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić jučer je otvorio 12. Sarajevski polumaraton koji se ove godine realizuje pod generalnim pokroviteljstvom resornog ministarstva.

Otvarajući ovo manifestaciju, ministar Kurić je pozdravio sve učesnike trke i rekao: "Izuzetno je važno, za dobrobit svih građana, podržavati ovakve sportske manifestacije. Čestitam organizatorima 12. Sarajevskog polumaratona na dobroj...

14.09.2018

Predstavnici pregovaračkih timova Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata Univerziteta u Sarajevu održali su danas sastanak na kojem su usaglašena sva pitanja u vezi sa Kolektivnim ugovorom za djelatnost visokog obrazovanja.

Bitni elementi ovog ugovora su osnovica i koeficijenti za obračun plaća na Univerzitetu u Sarajevu, a usaglašena osnovica za obračun plaća je 300 KM.

Kako je najavljeno, Kolektivni ugovor bit će potpisan naredne sedmice.

Iz...

14.09.2018

Vlada Kantona Sarajevo je na 142. redovnoj sjednici usvojila Izvještaj o razvoju Kantona Sarajevo za 2017. godinu u kojem se analiziraju ekonomski, društveni, infrastrukturni i okolišni aspekti razvoja, od 2014. do 2017. godine, a koji su sadržani u Strategiji razvoja KS.

Prvi dio ovog izvještaja prikazuje nivo razvijenosti Kantona Sarajevo u FBiH, analizira makroekonomske karakteristike, poslovne subjekte i komunalnu privredu, osnovne...

14.09.2018

U organizaciji Udruženja organizatora otpora veterana rata, dobrovoljaca, prvoboraca i branilaca Zelene beretke Ilidža danas je obilježena 26. godišnjica odbrane Otesa, Dogloda, Stupa, Azića i Bara.

Polaganju cvijeća na spomen-obilježje u ime mjesne zajednice Otes i odavanju počasti poginulim borcima ovih naselja, pored građana i predstavnika boračkih udruženja, prisustvovao je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo...

14.09.2018

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj obratila se danas novinarima povodom štrajka doktora medicine i stomatologije u Kantonu Sarajevo koji traje deseti dan.

Podsjetila je da je Sud jučer donio presudu kojom se zabranjuje taj štrajk iz proceduralnih razloga, odnosno jer Sindikat nije ispoštovao sve propisane procedure u najavi i organizaciji štrajka.

“I pored toga, problem se  mora se rješavati jer ispaštaju pacijenti. Moj...