Organizovana posjeta Potočarima: Srednjoškolci iz Kantona Sarajevo uče o genocidu u Srebrenici

Učenici drugog razreda Srednje građevinsko-geodetske škole Sarajevo, Druge Gimnazije i Gimnazije Obala, sa profesorima, posjetili su danas Memorijalni centar i mezarje u Potočarima te tom prilikom odali počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS u školskoj 2018/2019. godini planira organizaciju posjeta Memorijalnom centru za sve srednjoškolce drugih razreda.

“Svaka srednja škola obezbjeđuje prisustvo profesora historije i po jednog profesora za svako odjeljenje iz škole, kao pratnju učenicima prilikom posjete Memorijalnom centru. Profesori historije učenicima tom prilikom prenose historijske činjenice vezane za period agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do1995. godine, s posebnim osvrtom na događaje koji su prethodili julu 1995. godine, zatim danu pada Srebrenice, kao i opis događaja koji su uslijedili nakon toga”, navode iz Ministarstva, uz obrazloženje da na ovaj način žele prenijeti istinu učenicima o genocidu u Srebrenici, razvijati svijest o pripadnosti domovini i kao i patriotske osjećaje za pravičnost i istinu.

Sredstva za realizaciju ove aktivnosti planirana su Budžetom KS, a namjera Ministarstva je da učenici posjećuju Potočare svake godine.

U Memorijalnom centru danas je održan i historijski čas za učenike i nastavnike.