Novosti

14.10.2019

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i dopredsjedavajući Danijela Kristić, Vibor Handžić i Smiljana Viteškić posjetili su danas Općinu Trnovo, gdje ih je načelnik Ibro Berilo upoznao sa razvojnim planovima i potencijalima ove općine.

„Rukovodstvo Skupštine planira obići općine do trenutka usvajanja budžeta KS za narednu godinu, kako bi se vidjelo koji su to...

14.10.2019

Od 1. novembra ove godine jedinstvene mjesečne i godišnje karte u vozilima KJKP Gras i Centrotrans Eurolines važiće i za đake i studente.

Sporazum su tim povodom potpisali ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta i direktori ovih preduzeća.

Podsjetimo, od 1. maja jedinstvene karte u oba gradska...

14.10.2019

Na prijedlog Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, a na temelju objavljenog javnog poziva i provedene procedure izbora korisnika, Vlada KS je na posljednjoj sjednici donijela Odluku o dodjeli poticajnih grant sredstava za razvoj subjekata male privrede u 2019. godini.

Ukupan iznos odobrenih sredstava iz ovog Programa je 1.350.473 KM. Na javni poziv apliciralo je 116 subjekata, a uvjete javnog poziva ispunilo je njih 60. Evidentirano je 13...

14.10.2019

Nakon što u proteklih 11 godina nije bilo povećanja socijalnih naknada u Kantonu Sarajevo, ove godine su povećane već drugi put.

Malik Garibija, ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, naglašava da povećanje u zbiru iznosi 10 posto, ali da su i dalje daleko od zadovoljavajućeg...

11.10.2019

Objavljen je Javni poziv za dionicu Prve transverzale od Tehničke škole do ulice Braće Begić, a prema predračunu projektanata, ukupna vrijednost radova na ovoj dionici iznosi 25.037.361,34 KM.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta istakao je da se radi o najskupljim radovima, koji se izvode na ovoj saobraćajnici.

Dionica se sastoji od četiri saobraćajne trake i nekoliko objekata, od kojih su najznačajniji...

11.10.2019

Kanton Sarajevo  finansirat će nabavku  kombi vozila za korisnike Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. 

Sredstva za nabavku vozila u iznosu od 120.000 KM planirana su kroz izmjene i dopune Budžeta za 2019. godinu sa pozicije Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, precizirano je u Sporazumu koji je ovim povodom danas potpisao resorni ministar  Malik Garibija sa direktorom Zavoda ...

10.10.2019

Vlada Kantona Sarajevo je na danas održanoj 41. sjednici donijela Odluku o davanju saglasnosti na prijedlog Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u organima državne službe Kantona Sarajevo.

Tekst ovog kolektivnog ugovora je ranije usaglašen između pregovaračkih timova Vlade KS i Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika.

Istom Odlukom premijer Kantona Sarajevo Edin...

10.10.2019

 

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo odlučio je danas da se Tematska sjednica posvećena obrazovanju održi u utorak 22. oktobra ove godine sa početkom u 10:00 sati.

Članovi Kolegija su se pozitivno izjasnili na molbu predsjednica Udruženja „Dajte nam šansu“ Ines Kavalec i Udruženja „Colibri“ Aide Hrnjić te  jednoglasno odobrili njihovo obraćanje na ovoj sjednici.

...

10.10.2019

Nakon što je dobio poziv da krajem februara naredne godine učestvuje na Arnold Classicu drugom najjačem profesionalnom takmičenju u bodybulldingu, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić ugostio je danas Nadira Hajru, jedinog bosanskohercegovačkog bodybuildera sa cerebralnom paralizom.

On je jedini bodybuilder iz Bosne i Hercegovine, koji je uspio izboriti učešće na pomenuto takmičenje, koje se održava u američkom gradu Ohajo....

10.10.2019

Ministarstvo za rad, socijalnu politku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo obavještava da će danas korisnici po osnovu zaštite porodice sa djecom u KS svoje septembarske naknade moći podići u bankama u kojima imaju otvorene tekuće račune.

Za ovu namjenu resorno ministarstvo je izdvojilo sredstva u iznosu od 1.262.788 KM.

Pomenuta sredstva su izdvojena za 5.386 korisnika prava na dječiji dodatak, naknadu umjesto...

10.10.2019

U okviru obilježavanja Dječije nedjelje uposlenici i grupa djece školskog uzrasta zajedno sa predstavnicima iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo položili su cvijeće na Spomen obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva i na mezarje Vlakovo, stradaloj djeci Doma za djecu bez roditeljskog staranja, sjećajući se najmlađih štićenika koji su kobnog 22.aprila 2007. godine u požaru izgubili život.

Ovim...

09.10.2019

Prednacrt zakona o Ekonomsko – socijalnom vijeću za područje Kantona Sarajevo i Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi teme su koje su danas razmatrali predstavnici tri socijalna partnera na 76. redovnoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Kantona Sarajevo.

Kako je kazao ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Malik Garibija, Kanton Sarajevo ima dobru praksu u kojoj ESV u prethodnom i ovom...

09.10.2019

Operativni tim za praćenje realizacije projekta izgradnje Prve transverzale održao je danas četvrti radni sastanak na kojem je razgovarano o realizaciji ranije dogovorenih aktivnosti u skladu sa donesenim zaključcima.

...

09.10.2019

Nacrt istraživanja, koji je urađen na osnovu prikupljenih podataka o javnom prijevozu u Kantonu Sarajevo (KS) danas su prezentirali konsultanti jedne od najpoznatijih japanskih firmi Nippon Koei ministru saobraćaja KS Adnanu Šteti i njegovim saradnicima Emiru Hoti i Muameru Kukanu.

Inače, ovo resorno ministarstvo apliciralo je kod Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) za realizaciju projekta "Razvoj javnog gradskog saobraćaja sa ciljem...

09.10.2019

 

Ministrica zdravstva KS Amela Sofić sa saradnicima i v.d. direktor JU Dom zdravlja Mehmed Kulić, posjetili su danas Općinu Vogošća gdje su sa načelnikom Edinom Smajićem razgovarali o potrebama poboljšanja zdravstvene zaštite stanovništa u ovoj Općini u kojoj ima 20.000 registriranih zdravstvenih kartona. Sastanku je prisustvovao i direktor Doma zdravlja Vogošća Almir Pašagić.

Uskoro će biti otvorena nova ambulanta u naselju Rosulje od 300 kvadratnih metara na dvije...

09.10.2019

Kanton Sarajevo pružit će neophodnu finansijsku podršku organizaciji i održavanju Internacionalnog takmičenja gluhih u košarci naredne godine u Sarajevu.

Najavio je to predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković na današnjem sastanku sa...

09.10.2019

Povodom 24. godišnjice pogibije legendarnog komandanta Armije Republike BiH rahmetli Zaima Imamovića, članovi njegove porodice, saborci i predstavnici svih nivoa vlasti odali su danas počast ovom heroju učenjem fatihe i minutom šutnje u haremu Alipašine džamije.

U ime Vlade Kantona Sarajevo cvijeće je na njegov mezar položio ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko, koji u obraćanju prisutnima podsjetio na veličinu legendarnog...

09.10.2019

Ministarstvo za rad, socijalnu politku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo je pripremilo i na svojoj web stranici objavilo Prednacrt zakona o ekonomsko-socijalnom vijeću na području Kantona Sarajevo.

Ovom prilikom, Ministarstvo poziva sva zainteresirana lica da uzmu učešća u konsultacijama.

Primjedbe, prijdloge, sugestije i mišljenja moguće je dostaviti Ministarstvu u roku od 10 dana, a najkasnije do 18. oktobra...

09.10.2019

 

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, tačnije Komisija za odabir korisnika grant sheme „Razvoj preduzetništva i podrška pokretanju novih startup kompanija na području KS“, imenovana od strane ministra Harisa Bašića, objavila je preliminarnu rang-listu od 80 odabranih kandidata za učešće u višednevnom preduzetničkom trening-programu, a potom i u drugim aktivnostima podrške, savjetodavne i finansijske.

...

08.10.2019

Na današnjoj hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo usvojen je Izvještaj o stanju i aktivnostima u okviru Regionalnog centra za upravljanje otpadom (RCUO) Smiljevići, sa prijedlogom mjera, koji je pripremilo Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, a koje se nalaze na linku https://skupstina.ks.gov.ba/sites/skupstina.ks.gov.ba/...