Vlada Kantona Sarajevo

OHR podržao ministra Alikadića u rješavanju statusa bosanskohercegovačkih institucija kulture

Ured visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) uputio je danas Vladi Kantona Sarajevo pismo u kojem izražava podršku inicijativi kantonalnog Ministarstva kulture i sporta, a koja se odnosi na rješavanje statusa sedam institucija kulture od državnog značaja, i to: Zemaljskog muzeja BiH, Historijskog muzeja BiH, Muzeja književnosti BiH, Umjetničke galerije BiH, Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH, Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i Kinoteke BiH.

"Ured visokog predstavnika pozdravlja spremnost Kantona Sarajevo da ponudi privremena rješenja i da omogući, na privremenoj osnovi, finansiranje i upravljanje u sedam navedenih institucija kulture, dok nadležne institucije na državnom nivou ne donesu odluku neophodnu za regulisanje njihovog budućeg pravnog statusa i svih pitanja u vezi s njima", stoji u pismu koje potpisuje visoki predstavnik Valentin Inzko.

Podsjećamo da je ministar kulture i sporta KS od početka mandata inicirao niz aktivnosti koje imaju za cilj rješavanje statusnih i finansijskih problema bosanskohercegovačkih institucija kulture.

"Napravili smo bezbroj analiza da pronađemo najbolji održivi model pomoći ovim institucijama, te smo izrazili spremnost da ga uvrstimo u budžet Kantona. U ovom trenutku očekujemo očitovanje kantonalnih i entitetskih ministarstava po zahtjevu državnog Ministarstva civilnih poslova. Nakon toga, inicijativu Vlade KS o privremenom preuzimanju finansiranja ovih institucija će razmatrati Vijeće ministara. To će ujedno biti zadnji korak vrlo iscrpnih i detaljnih aktivnosti koje smo proveli tokom ovih šest mjeseci", objasnio je ministar Alikadić.

On je najavio da će Ministarstvo kulture i sporta u budžetu za 2021. godinu planirati sredstva za državne institucije kulture u iznosu od 2,7 miliona KM.