Vlada Kantona Sarajevo

Održana javna rasprava o Prijedlogu odluke o iznosima novčanih podsticaja poljoprivredi u organizaciji Ministarstva privrede Kantona Sarajevo

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo danas je održalo dvosatnu javnu raspravu o Prijedlogu odluke o iznosima novačnih podsticaja, minimalnim uslovima za početak proizvodnje i investiranje i rokovima za podnošenje zahtjeva za 2019. godinu. Ovoj raspravi prisustvovalo je oko 160 poljoprivrednika. Nakon diskusije, dati su komentari, kao i sugestije na Prijedlog odluke, zbog čega je resorno ministarstvo dalo i dodatni rok od 15 dana da se prijedlozi izmjena i dopuna dostave i u pisanoj formi. 

U narednim danima bit će urađena analiza svih dostavljenih prijedloga, te će se pristupiti finalizaciji Odluke, kako bi u što skorije vrijeme planirana sredstva bila dostupna poljoprivrednicima.

Prisutnima su se obratili ministar privrede KS Haris Bašić, šef Odjeljenja za poljoprivredne stručne poslove Safet Hasković, konsultant-analitičar u kabinetu ministra Rusmir Pobrić, te projektni koordinator u UNDP-a u oblasti ruralnog razvoja Ismar Ćeramida.

Ovom prilikom ministar Bašić je izjavio: „Ukupna sredstva za poljoprivredu su veća za 800.000 KM u odnosu na utrošena sredstva za ovu namjenu u prošloj godini i iznose 4.300.000 KM. Nijednoj vrsti proizvodnje sredstva nisu umanjena, a za mnoge vrste su značajno povećana. To povećanje se posebno odnosi na biljnu proizvodnju jer je prethodnih godina bila finansijski prilično zapostavljena, a u fokus smo stavili razvoj plasteničke proizvodnje, podršku organskoj proizvodnji, te nove načine povoljnog finansiranja mehanizacije u poljoprivredi”.

Ministar Bašić dodao je da su se ove godine vodili i smjernicama strategije razvoja Kantona Sarajevo, a to je smanjenje uvoza i povećanje izvoza, kazavši:

„Opredijeljeni smo poticati stvaranje novih lanaca vrijednosti osiguravanjem stabilnog otkupa poljoprivrednih proizvoda od strane industrija hrane i pića, tu želimo praviti konekcije. Predvidjeli smo sredstva i za edukaciju poljoprivrednika o savremenim tokovima u poljoprivredi, kao i promociju njihovih proizvoda kroz sajmove. Tražimo načine i za osiguravanje povoljnog kreditnog fonda za poljoprivrednike. Uz sve, želimo jačati kapacitete korisnika poticaja i omogućiti im pristup velikim međunarodnim fondovima za poljoprivredu.  Danas su s nama bili i predstavnici UNDP-a koji su predstavili svoje programe.“

Iz Ministarstva privrede najavljeno je i unapređivanje regulative u skladu s novim okolnostima i potrebama na terenu, te i rad na proaktivnoj transparentnosti u ovoj oblasti.

U skladu s tim bilo je i pravovremeno objavljivanje Prijedloga odluke, održavanje javne rasprave uz prisustvo medija te prisustvo ministra Bašića i aktivno sudjelovanje u cijelom toku današnje diskusije.