Vlada Kantona Sarajevo

Odlučeno na vanrednoj sjednici: Vlada KS dala saglasnost za prijem 13 doktorica anesteziologije u Opću bolnicu

Povodom zabrinjavajuće informacije o podnošenju otkaza 13 antesteziologinja na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Vlada Kantona Sarajevo je promptno djelovala i organizirala vanrednu sjednicu ovim povodom.

Na sjednici su doneseni konkretni zaključci prema kojima će Vlada KS riješiti radno-pravni status 13 ljekara specijalista anesteziologa, koji su dali otkaze na Kliničkom Centru Univerziteta u Sarajevu, prijemom u JU Opća bolnica „Prim.dr. Abdulah Nakaš“.

Vlada je zadužila Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo da obezbijedi finansijska sredstva za prijem ovih ljekara.

Dalje je zaključeno i kako Vlada KS smatra odgovornim Upravni odbor i rukovodstvo Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu za ugrožavanje života građana Kantona Sarajevo, jer je njihovo rukovođenje dovelo do situacije davanja otkaza od strane 13 spomenutih ljekara, zbog čega zahtjeva od Vlade Federacije BiH da pokrene hitnu smjenu rukovodstva KCUS-a.

Iz Vlade KS su najavili i organizovanje tematske sjednice za ponedjeljak, 10. maja 2021. godine, na kojoj će se analizirati stanje u zdravstvu u Kantonu Sarajevo.

Nakon ove sjednice, premijer KS Edin Forto i ministar zdravstva, prof.dr. Haris Vranić su održali press konferenciju na kojoj su ogromni broj zainteresiranih predstavnika medija, ali i javnost upoznali sa sadržajem navedenih zaključaka, te odgovorili na čitav niz postavljenih novinarskih pitanja.