Vlada Kantona Sarajevo

Odabrano idejno rješenje spomenika velikanu bh. košarke Mirzi Delibašiću

Nakon što je okončan Međunarodni javni poziv za izradu najboljeg idejnog rješenja izgleda spomenika Mirzi Delibašiću, danas je u Općini Centar predstavljen pobjednički rad.

Edina Selesković je bila predsjednica žirija. Istakla je da su se na konkurs za idejno rješenje prijavili umjetnici iz šest zemalja.

"Pristigle radove smo ocjenjivali na osnovu kreativnosti, inovativnosti i onako kako će spomenik prenositi Mirzin duh", naglasila je Selesković.

Podsjetimo, Općinsko vijeće Centra je ranije usvojilo odluku za finansiranje izrade najboljeg idejnog rješenja sa 40.000 maraka. Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo je izdvojilo dodatnih 20.000 KM i što predstavlja i inicijalni budžet kojim će biti finansirani ovi radovi. Na međunarodni konkurs se prijavio veliki broj kandidata.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je ovom prilikom istakao značaj što je Mirzin sin, Danko Delibašić, pristao da bude počasni predsjednik žirija, jer je on, kako ističe, neko ko je najpozvaniji da cijelu ovu priču nadzire.

"Na ovaj način šaljemo poruku da Sarajevo ne zaboravlja svoje legende", naglasio je načelnik Mandić.

Danko Delibašić je kazao da spomenik znači mnogo za njegovu porodicu.

"Jako nam mnogo znači što će Mirza dobiti spomenik, a posebno u vremenu općeg izjednačavanja zasluga. Značajno je i zbog generacija koje dolaze, a pobjednički rad mi se mnogo dopao", istakao je Danko.

Ministar kulture i sporta KS Samir Avdić je igrao u vrijeme kada je Mirza Delibašić bio selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine.

"Ovo je za mene poseban trenutak. Živio sam u vrijeme Mirze Delibašića sa kojim sam imao priliku da sarađujem. Spomenik će biti pomen na velikana sporta i izuzetno sam ponosan i sretan da zajedno sa načelnikom Mandićem i Općinom učestvujemo u njegovoj izgradnji. Mirza je čovjek koji je osvojio sve što se osvojiti može. Kada bih morao u dvije riječi da ga opišem to bi bilo jednostavni genije", rekao je ministar Avdić.

Adis Lukač je skulptor čiji je rad pobijedio na konkursu. Kako je kazao, gledao je snimke utakmica, gdje mu je inspiracija bila Mirzina mirnoća koju je imao.

Otkrivanje spomenika Mirzi Delibašiću bi trebalo biti upriličeno na 20. godišnjicu njegove smrti. Prema riječima Kenana Magode, predsjednika Povjerenstva Turističke zajednice KS, Sarajevo će u decembru pokazati šta je Mirza značio za ovaj grad.