Vlada Kantona Sarajevo

Obilježena godišnjica odbrane Koščana

Delegacija Kantona Sarajevo predvođena premijerom Elmedinom Konakovićem i ministrima u Vladi KS Muharemom i Mujom Fišom položila je cvijeće na spomen – obilježju  Koščan u općini Hadžići. Koščan brdo je bilo jedna od najvažnijih strateških tačaka odbrane Sarajeva u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu.

 „Koliko je bilo važno agresoru da zauzme Koščan dovoljno govori podatak da su tokom ratnih godina tri puta pokušali zauzeti ovu kotu. Zadnji napad je predvodio lično haški optuženik i ratni zločinac Ratko Mladić. Okupio je tada elitne agresorske jedinice sa okupirane hadžićke teritorije, Ilidže i razne dobrovoljce. Nije mu pomogao ogromni oklopno-mehanizovani potencijal. Zaustavili smo tenkove i transportere više srcem nego ručnim bacačima. Namjera je bila da preko brda Koščan izbiju na brdo Ormanj i presjeku put spasa koji je preko sela Lokve i Igmana povezivao Sarajevo sa ostatkom svijeta“, kazao je, između ostalog, ratni komandant 9. brdske brigade Armije RBiH Ešref Bajraktarević.

Povodom obilježavanja bitke za Koščan, održano je takmičenje u streljaštvu osnovnih škola sa područja općine Hadžići u kojem je učestvovalo 152 učenika kao i takmičenje u atletici. Planinarska društva "Pazarić", "Rakovica" i "Brezovača" prošli su ratnim putem Pazarić – Ormanj – Koščan.

Manifestacija je organizovana pod pokroviteljstvom Udruženja "Devete brdske brigade" Hadžići i Općine Hadžići.