Obilježena 25. godišnjica pogibije heroja oslobodilačkog rata Safeta Hadžića i njegovih saboraca

Na današnji dan, a prije 25 godina, poginuli su brigadni generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Safet Hadžić te njegovi saborci Sead Velić, Nermin Zeljković, Fahrudin Čavčić, Almir Islamović i Senad Čirić.

Tim povodom, ministar za boračaka pitanja Kantona Srajevo Muharem Fišo položio je cvijeće na spomenik koji je podignut u čast ovog gazije ispred Općine Novi Grad, a zatim i na spomen-ploču smještenu u krugu preduzeća „Pretis“ na mjestu pogibije rahmetli Hadžića i njegovih saboraca.

Ministar Fišo te brojne druge delegacije predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti svih nivoa, kao i predstavnici boračkih udruženja odali su dužno poštovanje i položili cvijeće na teretnoj kapiji preduzeća „Pretis“ prisjećajući se brilijantne akcije pripadnika MUP-a RBiH Specijalne jedinice "BOSNA".

Safet Hadžić je bio među prvim organizatorima otpora bosanskohercegovačkih patriota koji su se usprotivili podjeli države i organizirali Patriotsku ligu Bosne i Hercegovine. Poginuo je 18. aprila 1992. godine u akciji izuzimanja naoružanja u fabrici namjenske industrije “Pretis” u Vogošći. U to vrijeme obavljao je dužnost predsjednika Kriznog štaba Patriotske lige za regiju Sarajevo.

Posthumno mu je dodijeljen čin brigadnog generala i odlikovan je najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan" 1992., a "Ordenom heroja oslobodilačkog rata" 1994. godine.