Obilježena 24.godišnjica stradanja učiteljice Fatime Gunić i učenika: Ubijeni su s olovkama u ruci

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje na Trgu ZAVNOBIH-a na Alipašinom Polju, danas je delegacija Kantona Sarajevo obilježila 24. godišnjicu pogibije učiteljice Fatime Gunić i njenih učenika Vedada Mujkanovića, Adisa Mujala i Feđe Salkića.

Na današnji dan, granata ispaljena s agresorskih položaja iz pravca Nedžarića usmrtila je učiteljicu Gunić i učenike na času bosanskog jezika dok im je davala posljednje upute kako da urade domaću zadaću i da sigurno stignu do svojih kuća. Tog dana teže i lakše povrijeđena su 23 učenika.

Sestra ubijenog Adisa, Adisa Čičak, kazala je da je imala šest godina, kada je izgubila brata.

“On je imao samo devet godina i bol nikada neće proći, bez obzira na godine koje prolaze. Zahvaljujem se školi koja svake godine organizira obilježavanje i ne dozvoljava da se zaboravi učiteljica i naša djeca”, kazala je Adisa.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Fikret Grabovica naglasio je da još niko nije procesuiran za mnogobrojne zločine.

”Mi godinama čekamo da konačno neko bude osuđen za ove zločine i zaista nam teško pada da za ovaj, kao ni za brojne druge, još niko nije odgovarao. Boli nas da za 1.600 ubijene djece još uvijek nisu pronađeni krivci”, poručio je Grabovica.

Ubijenih, čiji su se životi nažalost tragično okončali prisjetle su se brojne delegacije, članovi porodica kao i učenici škole „Fatima Gunić“.