Obilježena 23. godišnjica stradanja šestero sarajevskih mališana u Bosanskoj ulici

U ulici Bosanska u sarajevskom naselju Alipašino Polje jučer je obilježena 23. godišnjica stradanja šestero sarajevskih mališana. Osim porodica ubijene djece, obilježavanju je prisustvovala i delegacija Kantona Sarajevo prevođena predsjedateljicom Skupštine KS Anom Babić i kantonalnom ministricom zdravstva Zilhom Ademaj.

Bezbrižnu dječiju igru u ovoj ulici 22. januara 1994. godine prekinule su tri granate koje su oko 13:40 sati ispaljene sa agresorskih položaja na području Nedžarića. Tom prilikom su poginuli Jasmina Brković (1989), Mirza Dedović (1986), Admir Subašić(1986), Danijel Jurenić (1983), Indira Brković (1982) i Nermin Rizvanović (1981), dok ih je šestero ranjeno.

Prema riječima majke rahmetli Nermina Izete Rizvanović nije se pucalo četiri dana.

„Ispalili su tri granate, sve je to iznenada bilo, a djeca su izašla da se sankaju i grudvaju. Moj Nermin je u tom trenutku bio ispred haustora i od detonacije je izgubio život“, tužno se prisjetila majka Izeta.

Obilježavanjem godišnjica okupljeni su poručili da se zločin počinjen nad nevinom djecom nikada ne smije zaboraviti.

Kako je istakla predsjedateljica Babić, najtužnije je kada se obilježavaju godišnjice na mjestima gdje su ginula naša djeca.

„Ta djeca su samo željela i vapila za životom, igrom i radošću“, naglasila je predsjedateljica Babić te sa sjetom dodala da bi oni danas bili veliki ljudi.

Ministrica Ademaj je potcrtala da stvari treba nazvati pravim imenom, te da ova djeca nisu poginula nego su ubijena.

„Građani Sarajeva ubijani su nastojeći samo da prežive. Danas se sjećamo naših sugrađana i nevinih žrtava. Ne smijemo ih zaboraviti, jer je zaborav grijeh, zaborav je sučesništvo u zločinu“, naglasila je ministrica Ademaj.

Na mjesto stradanja cvijeće su položile delegacije Grada Sarajeva, Općine Novog Grada, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenoj Sarajeva 1992-1995., Osnovne škole „Meša Selimovića“, te komšije i prijatelji ubijene djece.