Obilježena 22. godišnjica pogibije sedam građana Sarajeva u OŠ "Skender Kulenović"

Polaganjem cvijeća, učenjem fatihe i minutom šutnje jučer je obilježena 22. godišnjica ubistva građana Sarajeva u Osnovnoj školi „Skender Kulenović“ na Dobrinji.

Na tom mjestu, prije 22 godine, od granate ispaljene sa agresorskih položaja, smrtno je stradalo sedam osoba, dok ih je 12 teže i lakše ranjeno.

Tog tragičnog dana ubijeni su: Kenan Čizmić, Rešad Imamović, Izet Kadić, Sulejman Mehmedović, Bahrija Sijerčić, te Nura i Safet Lončar. Cvijeće su položile delegacije Kantona i Grada Sarajevo, Općine Novi Grad , te porodice i prijatelji poginulih.

Počast građanima ubijenim u redu za vodu uime Kantona Sarajevo odao je sekretar Ministarstva kulture i sporta KS Dragan Vujmilović, a uime Grada Sarajeva zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Mira Jurić.

Semiz Mahmić kazao je ovom prilikom kako je tog kobnog dana ubijeni Sulejman Mehmedović, suprug njegove sestre, došao po vodu.

„Saznao sam preko medija. Nisam mogao otići ni na dženazu, jer se išlo kroz tunel. Jedina krivica ovih sedam poginulih je pokušaj da prežive i naspu vodu“, prisjetio se Mahmić.

Na spomen-obilježju postavljeno u atriju ove škole, pored imena ubijenih, ispisana su imena Denisa Bosankića i Mirsada Hodžića, učenika koji su ubijeni tokom agresije.