Vlada Kantona Sarajevo

Obilježena 20. godišnjica masakra kod Tunela spasa

Delegacija Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na mjesto masakra pred ulazom u Tunel spasa, povodom sjećanja na 10 sugrađana koji su ubijeni na ovaj dan, a prije 20 godina. Usljed rasprskavajućeg dejstva nekoliko granata ispaljenih sa agresorskog položaja iz Lukavice, tada je teže i lakše ranjeno još 11 naših sugrađana.

Delegaciju Kantona je predvodio ministar pravde i uprave Enver Smajkan koji se ovom prilikom obratio prisutnima istakavši činjenicu da je tokom brutalne agresije i četvorogodišnje opsade Sarajeva ubijen čak 11.541 građanin Sarajeva.

“Svjedoci smo masovnih stradanja naših sugrađana, koji su svakodnevno ubijani iz snajpera, ali i iz tenkovskog i atiljerijskog oružja sa položaja koje su držale agresorske snage oko Sarajeva”, naglasio je ministar Smajkan i dodao da je to istina koja se mora prenositi mlađim naraštajima.

Inače, Tunel spasa svake godine posjeti oko 5.000 djece koji  tom prilikom prisustvuju času historije o dešavanjima u Sarajevu tokom protekle agresije, kao i o ulozi Tunela spasa u tom periodu.

“Nažalost, djeca nemaju mogućnost da o tome nešto nauče iz udžbenika. Zbog toga je Fond memorijala KS u saradnji sa resornim kantonalnim ministarstvima organizovao posjete učenika ovom mjestu kako se te historijske činjenice  ne bi zaboravile”, kazao je direktor Fonda Nurudin Džiho.

U ovom masakru živote su izgubili: Aziz Fejzić, Zdravko Klačar, Bećir Kovačević, Fahrudin Kurtović, Mensur Smajić, Semir Smajić, Salih Smaka, Rasema Subašić, Vahid Šalaka i Staka Šarenac. Na mjesto njihovog stradanja cvijeće su položili i članovi njihovih porodica, te učenici devetog razreda OŠ Safvet beg Bašagić.