Obilježen Svjetski dan farmaceuta: Promovirati svakodnevno svoju stručnost, jer ste rame uz rame s ljekarima

Farmaceut ima važnu ulogu u pružanju zdravstvenih usluga, a ovogodišnjim motom Svjetskog dana farmaceuta na to je ponovo ukazano. Tako su pod sloganom "Farmaceut vaš ekspert za lijekove“ u Centralnoj apoteci JU "Apoteke Sarajevo“ na Svjetski dan farmaceuta upriličene brojne aktivnosti.

Farmaceuti su se družili s građanima, korisnicima zdravstvenih usluga, provedena je anketa o tome koliko je stanovništvo informirano o zanimanju farmaceuta, a upriličen je i okrugli sto.

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj, kao domaćin današnje svečanosti, čestitala je svim farmaceutima i drugim zdravstvenim radnicima na doprinosu i pomaganju pacijentima.

Ocijenila je da su farmaceuti, iako nezaobilazna struka u zdravstvenom sistemu rame uz rame s ljekarima, na margini i da nisu prepoznatljivi.

"Možda je ovo put da više radite na vašoj afirmaciji i da bez obzira kakve su politike, vi ste ti koji se trebate stručno usavršavati. Vaš slogan 'farmaceut vaš ekspert za lijekove' ima veliku težinu. Biti stručnjak za nešto nije mala stvar, ali to morate stalno i svakodnevno promovirati", poručila je ministrica Ademaj.

Predsjednica Komore magistara farmacije Federacije BiH Zahida Binakaj je kazala da se bez dobre ekonomske podrške ne može očekivati adekvatan razvoj farmacije.

"Farmaceutska komora s više od 2.000 članova je sigurno adekvatan partner onima koji odlučuju o sudbini društva. Može da artikulira sve probleme s kojima se susreću da bi pozicija magistra farmacije i farmacije uopće u sistemu zdravstvene zaštite bila adekvatno tretirana, a magistri farmacije s farmaceutskim tehničarima i ostalom pratećom službom adekvatno nagrađeni", poručila je predsjednica Binakaj.

U tom smislu je generalni direktor JU ''Apoteke Sarajevo'' Sait Muradić kazao da su Apoteke regionalni lider na polju tehnološke inovativnosti. Kanton Sarajevo je ove godine postalo bogatije za apoteku koja prati najmodernije evropske standarde obavljanja apotekarske djelatnosti. Ima robotizirano skladište i automatski sistem za smještaj i izdavanje lijekova.

"JU Apoteke Sarajevo nastavit će promovirati zdravlje i značaj prevencije od nastanka oboljenja, stavljajući u fokus zdravlje pacijenata i izgradnju odnosa povjerenja prema svom farmaceutu, kao stručnjaku za lijekove, jer, vaši farmaceuti su tu da biste kvalitetnije živjeli", istakao je direktor Muradić.

Predsjednica Binakaj je ministrici Ademaj, direktoru Muradiću i dekanu Farmaceutskog fakulteta UNSA Fahiru Bečiću dodijelila zahvalnice za afirmaciju i promociju farmacije i farmaceutske nauke.