Vlada Kantona Sarajevo

Nastavak saradnje Ministarstva privrede i BBI Banke: Ugovori i povoljni krediti za privrednike u građevinarstvu, izradi namještaja, prehrambenoj industriji

Današnjim potpisivanjem novih pet ugovora sa subjektima male privrede u Kantonu Sarajevo nastavljena je uspješna realizacija zajedničkog projekta Ministarstva privrede KS i BBI Banke po kojem će do kraja marta ove godine, 40 miliona KM kreditnih sredstava uz subvencioniranu kamatu od strane Kantona Sarajevo biti plasirano u razvoj privrede Kantona Sarajevo.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić izrazio je zadovoljstvo velikim interesom preduzeća  kada su ova sredstva u u pitanju ocjenjujući čitav projekt kao pun pogodak koji domaću privredu čini konkurentnijom na tržišu. Uz ovakve i slične finansijske injekcije privrednicima, Vlada Kantona Sarajevo namjerava u tekućoj godini plasirati oko 100 miliona KM:

„Kroz Zakon o podsticaju male privrede i ostvarivanje javno-privatnog partnerstva mi smo otvorili put koji daje vidljive pokazatelje industrijskog rasta. Želimo jedan dio tih sredstava usmjeriti prema STAR UP kompanijama, te dati i vjetar u leđa i veće šanse mladim ljudima“, poručio je ministar Šabić.

Danas uručena kreditna sredstva iznose nešto više od tri miliona KM i ugovore su sa direktorom Sektora za poslovanje s pravnim licima BBI banke Edinom Brkićem potpisale firme Rondić Trgopek, Ećo Company, ANS Drive, Respect i AVC.

Na ovaj način, kako je istaknuto, svaka od ovih firmi će unaprijediti svoju djelatnost tehnološki i kadrovski se ojačati. Tu je proizvodnja keksa, slatkiša i pekarskih proizvoda firme Rondić Trgopek, proizvodnja i izvoza namještaja Ećo Companya, građevinske industrije i poslovno-stambene gradnje ANS Drive kao i podrška AVC preduzeću u njihovoj djelatnosti od projektovanja u oblasti audio vizuelnih i video aplikacija do nabavke prvih reportažnih kola u HD rezoluciji. Podrška uslužnom sektoru data je kroz firmu Respect koja obavlja računovodstvene, knjigovodstvene i konsalting usluge u oblasti finansija, obračuna plaća i revizija poslovanja za brojna diplomatska predstavništa i privredne subjekte u Kantonu Sarajevo.

Kako je naglasio direktor Brkić, nakon javnog poziva za dobijanje sredstava, potražnja je premašila ponudu tako da sadašnjih 40 miliona nije moglo biti dovoljno da zadovolji potražnju klijenata.

„Do sada je iz ove linije finansirano 26 kompanija i plasirano je oko 23 miliona KM. BBI banka u svojim strateškim planovima ima za cilj jačanje privrede BiH i realizacija ovakvih projekata jedan je od načina na koji pomažemo malim i srednjim preduzećima“, izjavio je Brkić.

Zajednički je najavljena mogućnost pokretanja i novog ciklusa ovakvog finansiranja, jer je kamata banke od 4,89 posto smanjena za 3 posto koju subvencionira Kanton Sarajevo, što u konačnici neto iznosi 1,89 posto, zbog čega je itekako tražena i dobrodošla. Danas je istaknuto da je 40 miliona KM kap u moru na skupom tržištu kapitala, ali bitno je i na ovaj način jačati privredu i stvarati nove vrijednosti. I kako sami privrednici naglašavaju, u privredi je bitan svaki procent kamate, a to otvara nove mogućnosti za razvoj.