Vlada Kantona Sarajevo

Nastavak dobre saradnje Vlade Kantona Sarajevo i Udruženja poslodavaca

Na inicijativu Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo vezanu za smanjenje komunalnih nameta s ciljem olakšavanja poslovanja privrednicima, danas je premijer KS Elmedin Konaković sa ministrima Marijom Nenadićem, Senadom Hasanspahićem, Jasminom Halebićem i Muharemom Šabićem održao radni sastanak ovim povodom s predstavnicima ovog udruženja, koje je predvodio njihov predsjednik Safudin Čengić. Uime ovog udruženja aktivno učešće na današnjem sastanku su imali i privrednici Nijaz Skenderagić, Muhamed Žero, Zlatan Dedić i Enver Malagić.

Sastanku je prisustvovao i direktor KJKP „Rad“ Selim Babić, zbog toga što se primjedba poslodavaca prevashodno odnosila na trenutnu nepravednu metodologiju utvrđivanja iznosa, odnosno cijene za odvoz otpada privrednim subjektima, kako su istakli, jer se ona obračunava po kvadratnom metru njihovog poslovnog prostora.

„Cilj Vlade KS je smanjenje, subvencioniranje, ali i djelimično ili potpuno ukidanje ovakvih i sličnih nameta privrednicima, kako bismo olakšali vaše poslovanje, omogućili proširenje vaših poslovnih aktivnosti, a time i konkretno vas stimulisali na veće zapošljavanje trenutno nezaposlenih osoba u našem Kantonu“, istakao je premijer Konaković.

Najavio je da će u narednim danima doći do izmjena postojećeg cjenovnika usluga KJKP „Rad“ kojim će se u dogovoru sa Udruženjem poslodavaca i predstavnika ovog komunalnog preduzeća te koordinaciju resornih ministara komunalne privrede i prostornog uređenja izvršiti korekcija aktuelnog načina obračuna, time i cijena za izvršenje usluge odvoza komunalnog otpada, a na koje će saglasnost dati Vlada KS.

Direktor Babić je prihvatio ovu inicijativu privrednika smatrajući da je trenutna metodologija obračuna nije najpravednija te da je u interesu i preduzeća koje predvodi da se uspostavi pravedniji metod naplate njihovih usluga.

Ovom prilikom je istaknuto kako se radi o privremenom i prelaznom rješenju koje bi trebalo postati sistemsko s donošenjem zakona o lokalnoj samoupravi.  

Uime Udruženja poslodavaca privrednik Nijaz Skenderagić je pohvalio dosadašnju saradnju  aktuelne Vlade i privrednika te naglasio kako ona treba da bude najbolji primjer svima drugima u našoj zemlji Bosni i Hercegovini.

Na kraju današnjeg sastanka najavljeno je i održavanje zajedničke sjednice Vlade i poslodavaca, odnosno privrednika Kantona Sarajevo, a do koje će biti pripremljeni dodatni konkretni prijedlozi kojim će se rasteretiti i olakšati poslovanje privrednim subjektima u Kantonu.