Novosti

17.09.2019

Vlada veliko interesovanje za panel diskusiju „Novi život Skenderije“, koji je organizirala Vlada Kantona Sarajevo u suradnji sa Kulturno - sportskim centrom Skenderija i Asocijacijom arhitekata u BiH. Pozivnice su poslane i eminentnim privrednicima, sportistima, umjetnicima, obrtnicima i svima koji svojim iskustvima mogu doprinijeti iznalasku najboljeg rješenja za ovu građevinu koja predstavlja svojevrstan simbol Sarajeva.

Diskusija će biti...

17.09.2019

Predstavnici Tima za sprečavanje korupcije Posavskog kantona i predstavnici Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini posjetili su danas Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, kao i Tim Vlade Kantona Sarajevo za borbu protiv korupcije.

Šef Ureda i predsjednik Tima u KS Erduan Kafedžić prezentovao je IT-platformu antikorupcionog informacionog sistema kojeg je uspostavio i vodi Ured.

...
17.09.2019

Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo izdvojilo je 38.800 KM za proširenje javne rasvjete u naseljima Dupovci, Ušivak-Marilovići, Musići-Nišani te prema JU OŠ „6. mart“, u općini Hadžići.

Sporazum o sufinansiranju ovog projekta potpisao je danas resorni ministar Srđan Mandić sa općinskim načelnikom Hamdom Ejubovićem.

"Nakon što smo prošle sedmice otvorili gasovod prema Hadzićima, danas smo...

17.09.2019

Vježba organizacije saobraćaja tokom izvođenja radova održana je danas u okviru Evropske sedmice mobilnosti. Kako je, pojašnjeno, ovom prilikom cilj ove vježbe je omogućiti neometano kretanje i sigurnost učesnika u saobraćaju, kao i izvođača radova.

Kemal Zilić iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo je istakao da je postavljenje signalizacije u Vilsonovom šetalištu, pravi način organizacije saobraćaja tokom izvođenja radova. Ukazao je i na to...

17.09.2019

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković sastao se danas sa predstavnicima Udruženja Bošnjaka Kosova, a koje je predvodio predsjednik Udruženja dijaspore Bošnjaka s Kosova iz Njemačke Osman Destanović.

Ovom prilikom, razgovarano je o položaju Bošnjaka Kosova u kontekstu aktuelnog političkog i demografskog stanja, kao i  o radu navedenog udruženja te njihovim projektima.

...
17.09.2019

Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS realiziralo je projekt izgradnje i rekonstrukcije javne rasvjete na području Općine Trnovo - Babin do.

Oko 50 starih svjetiljki zamijenjeno je sa novim led rasvjetnim tijelima, zamijenjeno je nekoliko starih stubova i izvršeno novo kabliranje.

"Ovaj projekt je izraz naše podrške razvoju cjelokupnog prostora Bjelašnice kao jednog od najatraktivnijih dijelova naše zemlje. Namjeravamo led rasvjetu postaviti i u urbane dijelove...

17.09.2019

Upravni odbor ZZO KS usvojio je Program za finansiranje dijagnostike i liječenja teško oboljele djece do 18 godina sa područja Kantona Sarajevo, kojeg su izradili Ministarstvo zdravstva i Zavod zdravstvenog osiguranja KS.

Inicijalna sredstva u vrijednosti milion KM, osigurana su prvenstveno za liječenje ove djece van Kantona Sarajevo, u Federaciji BiH, BiH i izvan zemlje.

“ Ovo je interventna aktivnost kako bi se premostili postojeći zatečeni nedostaci u pružanju zadravstvene...

16.09.2019

U okviru programa obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti koja se obilježava u Sarajevu od 16.–22.09.2019. godine u organizaciji Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, Udruženja inženjera saobraćaja i komunikacija u BiH i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju GIZ, predviđena je realizacija aktivnosti pod nazivom „Siguran saobraćaj u zoni radova na cesti“.
Ova aktivnost podrazumijeva organizaciju tematske vježbe na terenu uz prisustvo...

16.09.2019

U okviru programa obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti od 16. do 22. septembra 2019. godine, danas je ...

16.09.2019

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić sastao se danas sa predsjednikom Organizacionog odbora Sportskih igara mladih Bosne i Hercegovine Harisom Deliahmetovićem.

„Zahvaljujemo se na podršci Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo i vama lično ministre Kuriću, jer ste bili dijelom najljepše bosanskohercegovačke sportske priče“, rekao je ovom prilikom Deliahmetović...

16.09.2019

Na poziv misije Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju (OSCE), sekreterijat u Beču ministrica pravde i uprave u Vladi Kantona Sarajevo Lejla Brčić učestvovala je na "Forumu za promicanje ekonomskog napretka i sigurnosti kroz energetsku suradnju, nove tehnologije, dobro upravljanje i povezanost u digitalnom dobu", koji se prošle sedmice dešavao u Pragu.

Ministrica Brčić je bila učesnica na panelu pod nazivom "Dobro i transparentno...

16.09.2019

Prema zaključku Kolegija Skupštine KS , 13 Radna sjednica Skupštine KS održati će se  u SRIJEDU, 25.09.2019. godine, u sali Općine Centar  sa početkom u 10:00 sati.

       Na dnevnom redu sjednice naći će se Informacija o realizaciji mjera za sanaciju i reorganizaciju KJKP „GRAS“ -a za period 01.03. do 30.06.2019. godine; te prijedlozi odluka:o utvrđivanju utvrđivanju osnovica, stopa i načinu obračunavanja i uplate naknada za obavezno...

16.09.2019

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić sa saradnicama posjetila je danas ambulantu porodične medicine Čekaluša, gdje se u razgovoru sa uposlenicima upoznala sa radom ambulante i njenim problemima.

Ambulanta na Višnjiku je zbog  rekonstrukcije već duže vrijeme zatvorena, zbog čega je ambulanta u Čekaluši opterećena brojem medicinskih timova i dodatnih pacijenata.

Prema planu, uz  predviđeno dva tima porodične...

16.09.2019

Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo zdravstva u okviru projekta "Nabavka dijagnostičke laboratorijske opreme i rezervnih dijelova za mikrobiološki i hemijski laboratorij" nabavilo je Javnoj ustanovi Zavod za javno zdravstvo KS savremeni instrument analizator žive.

Prvenstvena namjena instrumenta ispitivanje i monitoring sadržaja žive u uzorcima voda za piće, prirodnih izvorskih i mineralnih voda, uzoraka hrane i predmeta opće upotrebe, čime će...

13.09.2019

Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici održanoj 12.09.2019. godine dala saglasnost za objavu poziva za zaključenje ugovora o vansudskoj nagodbi, koji se odnosi na zaposlenike organa i institucija Kantona Sarajevo čija su potraživanja iz radnog odnosa utvrđena pravosnažnim i izvršnim sudskim odlukama.

Opredjeljenje Vlade Kantona Sarajevo je da obezbijedi sredstva potrebna za izmirenje potraživanja svih zaposlenika koji se u ostavljenom roku odazovu pozivu i dostave validnu dokumentaciju...

13.09.2019

U toku su završni radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže u ulici Koševo. Nakon što su izvršeni radovi na ispiranju cjevovoda, danas se radilo na prespajanju priključaka i uvezivanju jednog dijela novopoloženog cjevovoda u postojeći sistem vodosnabdijevanja.

Radove su obišli ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Srđan Mandić i članovi Uprave KJKP Vodovod i kanalizacija doo Sarajevo.

"Kompletna rekonstrukcija kanalizacione i vodovodne mreže u...

13.09.2019

Ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić održao je danas sastanak s predstavnicima frizerske industrije. Sastanku su prisustvovali zastupnici u Skupštini KS Danijela Kristić i Vedran Jakupović, te predstavnici industrije Senad Čavdar, Elvir Bajrić, Senad Šehić i Ruždija Điđović.

Tema sastanka bila je pitanje zapošljavanja u frizerskoj industriji, stjecanja praktičnog znanja u industriji i pravovremena priprema za rad mladih koji su se...

13.09.2019

Vijeće Orijentalnog instituta Univerziteta u Sarajevu reagiralo je na navode dr. Almira Badnjevića u vezi radova objavljenih u časopisu Prilozi za orijentalnu filologiju 67/2017. Na inicijativu Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, u nastavku prenosimo saopćenje Vijeća Orijentalnog instituta u integralnoj formi....

13.09.2019

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Srđan Mandić, načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović i direktorica Sarajevogasa Nihada Glamoč, danas su pustili u pogon distributivnu gasnu mrežu Igman - Hadžići u dužini od oko 16 kilometara. Time je svečano realizovan projekt "Uvezivanje gasnog prstena pritiska 3(4) bar na dionici Igman - Hadžići".

Stavljanjem u pogon ove dionice gasovoda postiže se uvezanost gasnog prstena na...

13.09.2019

Sporazum za realizaciju Projekta “Izgradnje gradske saobraćajnice IX - transverzale i servisne saobraćajnice sa dvije kolovozne trake, od carinskog terminala do Energoinvesta – Dalekovodizgradnje u naselju Halilović” potpisali su danas ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta, načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić i direktor Direkcija za puteve KS Selmir Kovač.

“Ova saobraćajnica u dužini od 500 metara, imat će dvije trake, pješačke...