Vlada Kantona Sarajevo

Na Zetri dostupna Pfizer vakcina samo za revakcinaciju građana koji su prvu dozu primili u Kantonu Sarajevo

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i Radna grupa za koordinaciju vakcinacije u KS informišu javnost da na Zetri trenutno nema vakcina Pfizer za prvu dozu, a oni koji su se vakcinisali sa Pfizerom u Kantonu Sarajevo mogu doći na revakcinaciju u skladu sa svojim terminima.

Trenutno nije omogućena revakcinacija ovom vakcinom onima koji su se vakcinisali van Kantona Sarajevo.

Na svim punktovima u KS na raspolaganju su vakcine AstraZeneca i Sinopharm, za imunizaciju prvom i drugom dozom.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo poziva i sve građane koji su primili prvu dozu AstraZeneca vakcine prije četiri ili šest sedmica, da do kraja oktobra 2021. pristupe revakcinaciji.

Podsjećamo da Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju Federacije Bosne i Hercegovine  preporučuje da se druga doza vakcine protiv COVID-19 daje što ranije unutar preporučenog razmaka, uzimajući u obzir porast broja oboljelih i prijetnju od širenja delta soja SARS-CoV-2 virusa u Federaciji BiH.

Ove preporuke su važne posebno zbog osoba koje nisu vakcinisane ili nisu preboljele COVID-19 ili su primili samo jednu dozu vakcine, a koja je manje učinkovita.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.