Vlada Kantona Sarajevo

MUP KS nabavlja kamere za tijelo za policijske službenike, brojne prednosti snimanja aktivnosti policije u kontaktima sa građanima

Vlada Kantona Sarajevo je prihvatila projekt Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo o nabavci body kamera koje će nositi policijski službenici prilikom kontakta sa građanima, odnosno učesnicima u saobraćaju.

Kamera nošena na tijelu (body –worn camera) je jedan od načina za rješavanje novih izazova i općenito poboljšanje prakse provođenja zakona.

Tehnologija koja se može postaviti na prsa policajaca nudi informacije u stvarnom vremenu o svim aktivnostima policijskog službenika u kontaktima sa članovima zajednice. Njihova prednost je što policijskim službenicima može osigurati kvalitetan nadzorni alat za promociju sigurnosti i efikasnosti u sprečavanju kriminala.

„Kamera nošena na tijelu je jedan od načina rješavanja novih izazova i općenito poboljšanje prakse provođenja zakona. Projekt nabavke 'body' kamera koje će nositi policijski službenici MUP-a u budućnosti danas je usvojen na Vladi KS i time je osigurano 460.000 KM za njegovo finansiranje. Projekt će omogućiti poboljšanje kvaliteta rada policije i zaštititi integritet policijskih službenika. Primjena 'body' kamera će takođe zaštiti i građane od mogućih zloupotreba od strane policijskih službenika, te podići transparentnost rada policije na viši nivo“, predstavio je kratko ovaj projekt ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica.

Korištenje ovakvih kamera imaće brojne potencijalne prednosti.

Jedna od njih je povećanje uljudnosti i poštovanja naredbi. Praksa je pokazala da građani često mijenjaju ponašanje prema policijskim službenicima, kada su obaviješteni da se susret snima. Ovaj „civilizacijski efekt“ može spriječiti prerastanje i sprečavanje određenih situacija na nivou upotrebe sile. Ovakva metoda poboljšava interakciju između policijskih službenika i građana/učesnika u saobraćaju.

Brže rješavanja žalbi i tužbi građana koje navode pogrešno provođenje zakona, prekomjernu upotrebu sile ili druge oblike nedozvoljenog ponašanja takođe je jedna od prednosti korištenja ovih kamera.

Potvrdni dokazi dobijeni na ovaj način, snimljeni podaci, slika, video, ton mogu se koristiti kao dokazi u hapšenju ili krivičnom gonjenju kao i u dokumentovanju pojava i prirode raznih vrsta prekršaja.

Kamere otvaraju mogućnost treninga i unapređenje rada službenika, jer predavači i policijski rukovodioci mogu procijeniti aktivnosti i ponašanja policijskih službenika zabilježenih kamerama, te unaprijediti njihovu profesionalnost.