Ministrica Ademaj: Od sindikata očekujemo razumijevanje za iznalaženje razumnog i realnog rješenja

Nakon što su jutros u 10 sati zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo održali polusatni štrajk upozorenja koji je organizirao Sindikat radnika u zdravstvu u KS-u, danas se zainteresiranim predstavnicima medija ovim povodom obratila i ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj.

„Vlada KS je ponudila sindikatima povećanje plaća iz sredstava od četiri miliona i 250 hiljada KM koje je osigurala rebalansom ovogodišnjeg finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja KS do kraja ove godine, dok bi za narednu godinu to značilo da se mora obezbijediti dodatnih osam miliona i 500 hiljada KM“, naglasila je ministrica Ademaj.

Dodala je i kako zahtjevi pomenutog sindikata, ali i Sindikat doktora medicine i stomotologije KS vrijednosno iznose oko 26 miliona KM te kako Vlada ne može osigurati tolika sredstva.

„Očekujemo od oba sindikata razumijevanje da za ovo što smo planirali i što imamo sredstava na raspolaganju zajednički nađemo neko razumno i realno rješenje“, istakla je ministrica Ademaj.

Kazala je kako je sigurno nemoguće naći rješenje u situaciji kada svaki od ova dva sindikata traži povećanje plaće samo za sebe, jer doktori traže za sebe dodatno povećanje, a drugi sindikat traži da se plaća ne poveća doktorima već da se oni s njima izjednače.

„Naša nesreća je u tome što imamo tri Sindikata u KS od kojih dva - Sindikat radnika u zdravstvu, koji danas održavaju polusatni štrajk, i Sindikat doktora medicine i stomatologa ne žele da razgovaraju zajedno i ne mogu se dogovoriti. Pokušali smo objedniti pregovore, ali nisu bili saglasni, pa smo pristupili odvojenim. Sindikat radnika u zdravstvu je nezadovoljan, ne toliko svojim plaćama, koliko su nezadovoljni razlikom svojih plaća i plaća doktora medicine i stomatologije, a Sindikat medicine i stomatologa traži dodatno povećanje plaća“, objasnila je ministrica Ademaj.

Ministarstvo zdravstva uputilo je prema Vladi KS i zahtjev za imenovanje mirovnog vijeća. Ministrica Ademaj vjeruje kako će se taj zahjtev uskoro naći na sjednici Vlade KS.

Dodala je i kako ne zna šta znači današnji štrajk.

„Vjerovatno je to najava stupanja u generalni štrajk koji smo imali prošle godine u KS koji je trajao 22 dana i mislim da ništa dobro nije donio građanima i pacijentima. Na kraju smo se dogovorili da se utvrdi visina satnice u onom iznosu koliko ima raspoloživih sredstava. Cijenim zahtjeve Sindikata za povećanjem plaća, mada moram istaći da su plaće u zdravstvu u prošloj godini povećane više nego ikada“, kazala je ministrica Ademaj.

Ona smatra kako bi se plaće trebale povećavati u kontinuitetu s razmjerno raspoloživim sredstvima. Kako kaže, sidikatima su stavljene na raspolaganje sve informacije i svi podaci o visini sredstava koja se ostvaruju u zdravstvu u okviru kojih je dozvoljeno povećanje plaća.

„Ne mogu se sva sredstva koja se ostvare u zdravstvu usmjeravati isključivo na povećanje plaća, nego i na povećanje drugih troškova kao što su lijekovi. Mi ne možemo dovesti pacijente u situaciju da ne mogu primiti zdravstvenu uslugu na vrijeme. Ionako još uvijek imamo evidentirane liste čekanja. Ne smijemo dozvoliti da se bilo šta desi da to bude nauštrb građana i pacijenata", istakla je ministrica .

Na pitanje slaže li se kako nije uredu da medicinska sestra na kartoteci i medicinska sestra u sali imaju istu plaću, ministrica Ademaj je odgovorila: „Sestra u sali i bilo kojoj bolnici koja radi na nekom odjelu i ima dežurstva, treba imati veću plaću. Sestre u salama i na odjeljenjima, posebno na intenzivnoj njezi, imaju dodatak na plaću po osnovu uvjeta rada. Tako da, ta plaća se razlikuje ali možda ne u pravom omjeru. Nemam ništa protiv da se povećaju plaće sestrama koje rade u bolnicama, ali je teško ovdje postići takav dogovor. Oni traže povećanje plaća za sve radnike. Najveći problem u svemu tome jeste što Sindikat radnika u zdravstvu i Sindikat radnika doktora medicine i stomatologije, iako zajedno rade, nemaju dovoljno međusobnog razumijevanje. Trebali bi se malo više dogovarati“.

Na kraju je potcrtala kako je nemoguće ispuniti zahtjeve radnika do kraja godine jer jer to zahtjeva dodatnih 13 miliona KM.

„Problem je što onda i za narednu godinu moramo obezbijediti dodatnih 26 miliona KM, a mi ne možemo procijeniti kakve ćemo prihode ostvarivati u narednoj godini. Mišljenja sam da nije dobro nekome odobravati neko prava, pa ga onda ukidati. Možda bi bilo najbolje sada povećati plaće s obzirom da je krenula predizborna kampanja. To bi bio dobar reklamni potez s moje strane, ali ja ne želim nikakvu reklamu. Želim da budemo potpuno realni i povećamo plaću koliko je to zaista moguće“, zaključila je ministrica Ademaj.

Također je podsjetila i na odredbu iz Kolektivnog ugovora koja kaže kako se povećanja plaća ostvaruju u skladu s ostvarenim prihodima i raspoloživim sredstvima.