Vlada Kantona Sarajevo

Ministri Osmanović i Avdić na obilježavanju godišnjice formiranja 105. mtbr: Blagodati slobode i mira rezultat su velike žrtve

Povodom obilježavanja 28. godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, danas su ministri za boračka pitanja Omer Osmanović i kulture i sporta Samir Avdić, inače pripadnik ove jedinice, kod spomen obilježja Mala kula na Grdonju položili cvijeće i odali počast poginulim pripadnicima ove jedinice.

Ministar Osmanović se obratio prisutnima, čiji broj je bio ograničen, u skladu sa propisanim epidemiološkim preporukama.

„Hrabri borci 105. motorizovane brigade učestvovali su kako u bitkama za odbranu Sarajeva od agresije tako i na mnogim ratištima u Bosni i Hercegovini. Kroz redove brigade prošlo je na hiljade boraca od kojih su neki preživjeli, neki su dali dijelove svoga tijela, dok su neki nažalost izgubili živote. Svojim doprinosom u odbrani grada Sarajeva i države BiH su nas obavezali da ih se svakodnevno prisjećamo i podsjećamo na činjenicu da su svojim životima branili i odbranili našu domovinu. Ovo mjesto sa ispisanim imenima naših šehida i poginulih boraca je opomena kolika je cijena slobode“, istakao je ministar Osmanović, te naglasio kako je sretan što će imati priliku dati maksimalan doprinos da se status boračke populacije poboljša.

Dodao je kako slika boračke populacije i stanje u kojem se ona nalazi već 25 godina nakon agresije nije zadovoljavajuća.

„Svakodnevnim zajedničkim naporima moramo raditi na tome da se stvari poprave na način da se omogući  makismalna pomoć i jednak tretman prema svima. Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo općenito nastoji da osigura što bolji tretman boračke populacije, a cilj je da se što adekvatnija pomoć pruži onima kojima je i najpotrebnija, naravno poštućujući zakonske propise, te istovremeno radeći na njihovom unapređenju“, potcrtao je ministar.

Naglasio je i kako naše šehide i poginule borce nažalost ne možemo vratiti, niti im se ikad i ikako odužiti za ono što su učinili za dobro svih nas.

„Ipak, možemo isticati njihovu žrtvu i cilj za koji su se borili, te pružati pomoć njihovim porodicama, kako bismo barem djelimično ublažili njihovu tešku bol. Istina je da samo veliki i časni ljudi mogu podnijeti veliku žrtvu za opće dobro i spomen na tu žrtvu mora biti trajna, posebno kao pouka generacijama koje nisu bili sudionici tog vremena, kako bi znali da su blagodati slobode i mira rezultat te velike žrtve. Normalna država, kakvu želimo, iziskuje stalna zalaganje i žrtvu“, poručio je ministar Osmanović.

Ministar Avdić je, nakon centralne manifestacije, kazao kako je ponosni pripadnik ove jedinice, koji je zajedno sa svojim saborcima u najtežim vremenima za naš grad i zemlju branio ih i odbranio.