Vlada Kantona Sarajevo

Ministri Osmanović i Avdić na memorijalnom turniru: Braća Bašović svoje živote ugradili u temelje naše države, ali i sportske historije

Tradicionalni, 19. memorijalni turnir u kickboxu “Braća Bašović”, koji se organizira u znak sjećanja na pionire ovog borilačkog sporta u BiH Behudina i Bidu Bašovića, održan je danas je u Centru za sport i rekreaciju ''Safet Zajko''.

Ovom sportskom događaju prisustvovali su i ministri za boračka pitanja Omer Osmanović, te kulture i sporta KS Samir Avdić.

U svom obraćanju ministar Osmanović potcrtao je kako je potrebno stalno evocirati uspomene na dva brata iz porodice Bašović koji su dali veliki doprinos u odbrani naše domovine.

''Kada spomenemo braću Bašović, prva asocijacija jeste svakako ovaj borilački sport, po kojem su bili i poznati. Ovaj memorijalni turnir predstavlja naslijeđe koje su braća Behudin i Bido ostavili iza sebe, a naša je dužnost da njegujemo i baštinimo kulturu sjećanja, kako ne bismo dali zaboravu ove velike patriote'', istakao je ministar Osmanović.

Uz nesebičnu podršku Ministarstva kulture i sporta KS, ovaj turnir, u šest borbi, okupio je neke od najboljih boraca u našoj državi.

Kako je naveo ministar Avdić, podrška neće izostati ni u budućnosti.

''Mi smo i ove godine podržali održavanje turnira, želeći da se prisjetimo ovih vrhunskih sportista, koji su svoje živote ugradili u temelje naše države, ali i sportske historije”, rekao je ministar Avdić.

Inače, prvi put ovaj turnir je održan u sarajevskom FIS-u ratne 1993. godine.