Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo izdvojilo 44.960 KM za projekte sedam neprofitnih organizacija i udruženja

Predstavnici sedam neprofitnih organizacija i udruženja iz oblasti zdravstva potpisali su danas ugovore za finansiranje ili sufinansiranje odabranih programa i projekata sa ministricom zdravstva KS Zilhom Ademaj. Za njihovu realizaciju izdvojeno je 44.960 KM.

“Resorno ministarstvo je raspisalo javni poziv početkom juna za projekte i programe koje rade udruženja. Prijavilo ih se 14, od kojih je sedam svoje programe i projekte dostavilo u zadatom roku i sa kompletnom dokumentacijom”, pojasnila je ministrica Ademaj te dodala kako se svi oni odnose na zdravstvenu zaštitu, prevenciju bolesti i promociju zdravlja.

Po njenim riječima, sva udruženja se bave vrlo korisnim aktivnostima, ali zbog nemogućnosti da finansiraju, ipak nastoje odabrati one koji se bave najčešće prevencijom bolesti, jer je upravo ona vrlo značajna karika u sistemu zdravstvene zaštite.

“Naše udruženje dobilo je finansijska sredstva za projekt kojim će se osigurati fizikalne terapije i vježbe članovima udruženja u njihovom domu. To je za nas vrlo bitno jer naši stariji članovi u posljednje vrijeme ne mogu ostvariti pravo na banjsko liječenje preko Zavoda zdravstvenog osiguranja”, rekao je Nevenko Novotni, predsjednik Udruženja oboljelih od dječije cerebralne paralize Kantona Sarajevo.

I predstavnik Dijabetološkog udruženja FBiH je naveo kako je planirano da se dobijena sredstva, između ostalog, iskoriste za obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa i podizanja svijesti oboljelih od ove bolesti ali i svih drugih kako bi se unaprijedilo njeno preveniranje.

Tog 14. novembra planirano je da se na trgu ispred BBI centra održi centralna manifestacija na kojoj će građani moći besplatno izmjeriti šećer, indeks tjelesne mase, te utvrditi riziko faktor za oboljenje od dijabetesa.

Pored ova dva udruženja, ugovore su potpisali i predstavnici Udruženja život s downovim sindromom, Udruženja za podršku osobama s intelektualnim teškoćama na području KS “Oaza”, Sportskog udruženja osoba sa dijabetesom “DIABiH”, Caritasa i Udruženja dijabetičara djece i omladine KS.