Vlada Kantona Sarajevo

Ministarstvo kulture i sporta KS sa 20.000 KM podržalo učešće filma "Quo vadis, Aida?" na Venecijanskom i Toronto film festivalu

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić sastao se danas s Mirzom Hamzićem, direktorom “Deblokade” Sarajevo, producentskom kućom filma "Quo vadis, Aida?" redateljice Jasmile Žbanić.

Film je odabran za glavni takmičarski program 77. venecijanskog filmskog festivala i takmičit će se za glavnu nagradu festivala „Zlatni lav“. Pored toga, "Quo vadis, Aida?" odabran je i za glavni program 45. Toronto film festivala, najvećeg sjevernoameričkog filmskog festivala.

Ministar Alikadić podržao je učeśće filma na oba festivala sa iznosom od 20 hiljada KM, te je naglasio važnost ovog filmskog ostvarenja za promociju bosanskohercegovačke kulture.

"Učešće filma na ovakvim prestižnim festivalima predstavlja veliki uspjeh bh. kinematografije. Jasmila Žbanić i njeni filmovi su već odavno najbolji ambasadori bh. kulture, naš prepoznatljiv brend i ponosan sam što je Ministarstvo finansijski podržalo snimanje, a sad i promociju ‘Quo vadis, Aida?’. Ono što me posebno raduje jeste činjenica da će publika na najvećim svjetskim festivalima imati priliku da vidi priču o genocidu u Srebrenici i da će na taj način, nadam se, shvatiti obim užasa koji je našu zemlju zadesio prije 25 godina", istakao je Alikadić.

Venecijanski festival počinje 2. septembra, dok je Toronto film festival planiran u periodu od 10. do 19. septembra.