Ministarstvo kulture i sporta KS: 412.000 KM za podršku institucijama kulture od značaja za BiH

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić potpisao je danas sporazume o saradnji sa direktorima šest institucija kulture od značaja za BiH Mirsadom Sijarićem, Elmom Hašimbegović, Strajom Krsmanovićem, Elmom Hašimbegović, Devletom Filipović, Šejlom Šehabović i Sakibom Plehom.

Ukupna vrijednost sporazuma iznosi  412.000 KM koje će biti raspoređene za rad Zemaljskog muzeja BiH, Historijskog muzeja BiH, Umjetničke galerije BiH, Kinoteke BiH,  Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH te Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u BiH.

„Radi se o kontinuiranoj podršci koju Ministarstvo kulture i sporta KS pruža ovim značajnim institucijama. Nastojat ćemo da kroz rebalans budžeta za 2019.godinu obezbijedimo dodatna sredstva za ove institucije te ovom prilikom pozivam i ostale nivoe vlasti da daju svoju maksimalnu podršku njihovom radu“, istakao je ministar Kurić ovom prilikom.

Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Šejla Šehabović je rekla da se ovih šest  institucija kulture već duže vrijeme suočavaju sa različitim problemima, ali da ipak situaciju olakšava činjenica da u ovom ministarstvu imaju partnera na čiju podršku uvijek mogu računati.