Vlada Kantona Sarajevo

Ministarstvo komunalne privrede infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS: Grijanje na obnovljive izvore energije

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo objavilo je tender za rekonstrukciju kotlovnice i instalacija toplotnih pumpi voda-voda i kotlova na prirodni gas u kotlovnici preduzeća BAGS Energotehnika d.d. Vogošća.

Ovaj projekt podrazumijeva rekonstrukciju kotlovnice po principima energijske efikasnosti, a što podrazumijeva instaliranje novog energetskog postrojenja za proizvodnju toplotne energije, putem toplotnih pumpi tipa voda-voda, kao i kotlova na prirodni gas.

Cilj je osiguravanje usluga daljinskog grijanja, smanjenje potrošnje energije, kao i smanjenje troškova za energiju, te smanjenje emisija stakleničkih gasova.

“Projektom je predviđena instalacija kombinovanog kotlovskog postrojenja unutar postojeće kotlovnice na mazut. Novo kotlovsko postrojenje sastojat će se iz dva generatora toplote, i to: kotlova na prirodni gas i toplotne pumpe tip voda-voda. Kao izvor toplote koristit će se dostupna voda za piće iz vodovoda Vogošća, s prosječnom temperaturom od 11 °C. Pored ugradnje toplotnih pumpi, planirana je ugradnja više kondenzacijskih toplovodnih kotlova na prirodni gas, pri čemu će nosilac toplote biti voda umjesto pare”, naveo je resorni ministar Enver Hadžiahmetović.

Ministar naglašava da Ministarstvo ovaj projekt tretira kao pilot-projekt uvođenja obnovljivih izvora energije u sistem daljinskog grijanja, te da u narednoj godini očekujemo masovnija ulaganja u slične projekte u Kantonu Sarajevo, koristeći sredstva pristupnih fondova Evropske unije iz oblasti zaštite okoliša.