Ministar za boračka pitanja Muharem Fišo primio je nekadašnjeg člana ratnog Predsjedništva BiH Mirka Pejanovića

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo primio je danas nekadašnjeg člana ratnog Predsjedništva BiH i univerzitetskog profesora Mirka Pejanovića i vlasnika izdavačkog knjižarskog društva "University press – Magistrat izdanja" Sarajevo Dragana S. Markovića, koji su ga ovom prilikom upoznali sa jednom vrlo značajnom knjigom pod nazivom "Radovan Karadžić - Uzroci, postanak i uspon genocida u Bosni i Hercegovini", uglednog američkog historičara Roberta J. Donia.

"Kao vrhunski poznavalac svih ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini, historičar Donia imenovan je za eksperta Haškog tribunala, te je svjedočio u brojnim procesima u korist naše zemlje", istakao je profesor Pejanović, koji je također tokom agresije na našu državu dao nemjerljiv doprinos u širenju istine.

Potcrtao je kako smatra da bi se ova knjiga trebala distribuirati u biblioteke osnovnih i srednjih škola, jer na najednostavniji način govori o prošlosti i strašnom zlu i genocidu koji se desio na ovim našim prostorima.

Po riječima Markovića knjiga "Radovan Karadžić – Uzroci, postanak i uspon genocida u Bosni i Hercegovini" je po svom izlasku iz štampe u Americi, prije dvije godine, za 15 dana prodata u 2.000 primjeraka.

"Vi promocijom ove knjige dajete značajan doprinos našoj društvenoj zajednici i raduje me što i dalje imate snage da se borite za istinu", naglasio je ministar Fišo, te najavio kako bi resorno minstarstvo moglo otkupiti nekoliko primjeraka knjige.

Dodao je kako će djeca, nakon usvajanja Zakona o osnovnom obrazovanju, konačno iz predmeta historije izučavati činjenice o odbrambeno – oslobodilačkom ratu, jer trebaju znati šta se desilo u periodu od '92. do '95. godine.