Vlada Kantona Sarajevo

Ministar Vranić sa predstavnicima Udruženja: Kroz saradnju do podizanja svijesti o melanom oboljenju

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo, prof.dr. Haris Vranić sastao se jutros sa predstavnicima Udruženja oboljelih od melanoma FBiH, konkretno sa predsjednikom Fikretom Opertom, te članovima Šahinom Kerlom i Seadom Sefićem.

Svake godine, 11. maja obilježava se Svjetski dan melanoma, što predstavlja priliku da se skrene pažnja na porast slučajeva ovog tipa raka. 

U skladu sa tim, tema ovog sastanka bila je saradnja i podrška Ministarstva zdravstva KS i Udruženja oboljelih od melanoma, kroz konkretne aktivnosti i projekte prevencije.

Ministar Vranić je istakao da su, u cilju prevencije, očuvanja i unapređenja zdravlja stanovništva Kantona Sarajevo, u budžetu Ministarstva zdravstva po prvi put izdvojena sredstva koja će se koristiti u implementaciji skrining programa raka. 

Na ovaj način, radit će se i sveobuhvatna kampanja podizanja svijesti o bitnosti redovnih pregleda, zbog ranog otkrivanja bolesti.

Predstavnici Udruženja naglasili su da su uvidjeli da stanovništvo malo zna o ovoj vrsti bolesti i da je svjesnost na niskom nivou. 

Zahvalili su se ministru Vraniću na današnjem sastanku, te su istakli i da je to prvi put da su pozvani na sastanak ovog nivoa. 

U ovom mjesecu planiran je i okrugli stol međunarodnog karaktera na ovu temu.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo će u kontinuiranoj komunikaciji sa predstavnicima ovog udruženja, pokušati stvoriti bolje uslove za buduću saradnju i podršku.