Vlada Kantona Sarajevo

Ministar Vranić na obilježavanju 156 godina od osnivanja Opće bolnice: “Nadam se da ćete uskoro postati kantonalna bolnica”

Povodom obilježavanja 156 godina od osnivanja Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš", danas su se u prostorijama ove bolnice javnosti obratili njen direktor Ismet Gavrankapetanović, ministar zdravstva Haris Vranić, te pisac i bivši pacijent ove ustanove Abdulah Sidran.

Direktor Gavrankapetanović naglasio je kako je Opća bolnica u svim teškim trenucima bila uz građane.

"Čestitam dan naše bolnice. Prošlo je 156 godina od osnivanja prve bolnice, baštinjenja tradicije. Ponosni smo na naše učitelje, sve one koji su radili i koristim priliku da ih se sjetimo. U periodu koji je iza nas, periodu koronavirusa, svjedočili smo teškom vremenu zatvorenosti zdravstvenog sistema i svemu šta je ova bolnica uradila za grad", rekao je direktor.

Nakon toga, iznio je niz pohvala za sva odjeljenja ove bolnice, te naglasio kako su mladi timovi koji rade u njima budućnost bh. zdravstva.

"Opća bolnica je 1. jula otvorila sve kapacitete u punom obimu, prvu pravu covid bolnicu kroz koju je prošlo hiljade pacijenata, a desetine hiljada kroz ambulantni dio. Gledajući stvari koje radi interno odjeljenje, infektivno, ali i ostali, to je nešto s čim se možemo ponositi ne samo u okviru BiH već i cijele regije", pojasnio je direktor Gavrankapetanović.

Ministar Vranić čestitao je Dan Opće bolnice “Prim.dr Abdulah Nakaš” svim uposlenicima koji su svojim radom i uloženim trudom doprinijeli da ova zdravstvena ustanova bude ono što je danas – dobro organizirana i stručna ustanova u kojoj se pacijentu pristupa sa mnogo strpljenja i razumijevanja.

Naglasio i da je naše zdravstvo još uvijek u tranziciji i da moramo popravljati mnoge anomalije, kako bi uhvatili korak sa savremenim svijetom, ali da 156 godina postojanja jedne ustanove kakva je sarajevska Opća bolnica govori da se uprkos svemu, razvijamo i pružamo našim pacijentima kvalitetnu uslugu.

“Kadrovski i prostorno ova bolnica ima kapaciteta da se i dalje razvija, kako bi naši pacijenti dobili još kvalitetniju uslugu. Ministarstvo zdravstva, na čijem sam čelu, i Vlada KS će vam, kao i do sada, dati punu podršku i biti vjetar u leđa. Čestitam vam Dan bolnice, uz nadu da ćete nastaviti sa razvojem i uskoro postati kantonalna bolnica, jer vi to zaslužujete”, kazao je ministar Vranić.

Na kraju se prisutnima obratio i pisac Abdulah Sidran koji je upravo u Općoj bolnici prošao oporavak od težeg oblika coronavirusa.

"Koliko god bila fraza, moram reći da mi je ogromna čast da su me odabrali da kažem bilo šta. Ja bih kao pisac mogao reći da svaki centimetar ovog poda na kojem stojimo može ispričati cijeli roman. U meni živi desetina knjiga nenapisanih, a koje bi mogle, kada bi bile napisane, govoriti samo o onome što sam ja preživljavao pod ovim krovom", rekao je Sidran.